13:45 ч.

25.10.17

2 мин.

0

0

0

Седем язовира в Бургаско са със скъсани стени

от редактор |

Седем язовира в Бургаско са със скъсани стени

Седем язовира са със скъсани стени в Бургаска област, стана ясно на пресконференция, дадена от Областния управител Вълчо Чолаков. Това са каскадни язовири, те не могат да създадат голяма приливна вълна и затова не са включени в списъка с опасните водни хранилища. Четири от язовирите са в община Бургас, 2 – в община Камено и 1 в Община Айтос. Съставени са актове за нарушение на техните стопани и са издадени предписания за възстановяване на стените.


Според Вълчо Чолаков, състоянието на двата големи язовира – Ясна поляна и Ново Паничарево, е добро и няма опасност от преливане.


Първи сигнали за бедствие за подадени в Община Бургас още около 2 часа след полунощ, каза зам.кметът Красимир Стойчев и веднага са изпратени спасителни екипи. Четири такива в момента отводняват къщите в Равнец, един екип работи в Братово. Има готови автобуси, които евентуално да извозват хора от засегнати райони. Социалните служби обикалят къща по къща и описват щетите, причинени от потопа.
Шест свлачища са се образували по магистрала Тракия в отсечката Карнобат-Бургас, но те не затрудняват движението и в момента почистващи фирми изгребват калта и камъните, затрупали пътното платно.
Пет селица в момента са без ток – Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец.


Кметът на Община Камено - Жельо Вардунски - не дойде на пресконференцията. Неговата община е най-засегнатата и той в момента е на терен и лично ръководи спасителните дейности, каза Чолаков.
Инспектирахме пътят между Черни Връх и Полски извор. На места не само е нарушена настилката, но е отнесен и горният асфартов слой, допълни областният управител.


Според Чолаков, четиримата загинали са възрастни и трудноподвижни хора, които не са успели да реагират навреме и да се спасят. Единият от случаите в момента се разследва по-обстойно, защото има съмнения за естествена смърт.


Старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР, съобщи, че в засегнатите села са изпратени полицейски патрули, които ще останат там, докато е необходимо.
Такава мярка наистина е наложителна, защото при подобни кризисни ситуации определени лица, обикновено от цигански произход, се активизират и започват да крадат.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент