Сблъсъци между миньори и полиция в центъра на София

фото Канал 3

Сблъсъци между миньори и полиция в центъра на София | StandartNews.com

В екшън между полиция и протестиращи прерасна протеста на миньорите от „Марица Изток" в София, съобщи Канал 3. Напрежението се покачи, когато протестиращ поиска да изсипе чувал с въглища пред Министерството на енергетиката. Полицията се опита да разблъска тълпата, но срещна отпор. Наложи се президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов да укротява страстите. Миньорите се събраха на пл. „Ал. Батенберг", откъдето стигнаха до Министерството на енергетиката.

Председателят на миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов, обясни, че предприятието осигурява около 40% от енергетиката на страната. Липсата на гарант за съществуването му обаче може да доведе до риск за сигурността на България, което не трябва да се допуска.

„В момента един тон въглища натурален е 17.50 лв. Ние искаме в момента той да стане 18.50 лв., от 1 октомври да го увеличим с още 1 лев. Само за сравнение един тон пясък, който е от реката струва 22 лева", обясни Топалов.

Той не е съгласен и с твърдението на енергийния министър Теменужка Петкова, че това ще доведе до скок в цената на тока. Топалов обърна и внимание на новите стандарти по, които ще трябва да работят централите от 2020 година. Според него ще се стигне масов фалит на въгледобивните предприятия, защото няма да могат да отговорят на тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай