Само 10% от таксиджиите били измамници

Само 10% от таксиджиите били измамници | StandartNews.com

Около 10% са регистрираните нарушения при проверките на таксиметровите апарати през миналата година, като повечето от тях са административни. Това стана ясно от думите на и.д. председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Валтер Василев, който участва в откриването на XIII Национална научно-практическа конференция под наслов „Измерванията в транспорта".

Събитието се организира по повод Международния ден на метрологията и професионалния празник на българските метролози – 20 май в партньорство с Българския институт по метрология и Съюза на метролозите в България.

„През изминалата година ДАМТН е извършила 347 проверки, на лица, които използват таксиметрови апарати при осъществяваните от тях услуги", съобщи Валтер Василев. Част от проверките са били самостоятелни на агенцията, а друг дял – съвместно с ИА „Автомобилна администрация" и други институции, стана ясно от думите му. При тези инспекции са установени 37 апарата, на които е липсвал знак за извършена проверка – задължително условие, за да се гарантира, че устройството е изрядно и таксито има право да работи. В резултат на проверките са съставени 35 протокола за задължителни предписания и 32 акта за установяване на административни нарушения.

Установен е и 1 апарат, който е бил технически неизправен, а в един автомобил е намерено и допълнително устройство, което манипулира данните – т.нар. „помпа". Всяка година екипите на ДАМТН и Автомобилна администрация правят съвместни акции за установяване на такива нарушения, но те са много трудни за регистриране. Най-често това става с използване на таен клиент, като предварително се измерва разстоянието, по което ще премине таксито. Всичко това отнема време и значителен ресурс. Затова е много важно и гражданите да подават сигнали към компетентните институции когато имат съмнения дали изминатото разстояние и общата платена сума отговарят на обявените тарифи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай