Рокери срещу роми след бой на пътя

Рокери срещу роми след бой на пътя | StandartNews.com

ДРОМ: Раднево може да се стане втора Катуница

Рокери от цяла България се присъединят към жителите на Раднево, които във вторник се вдигнаха на бунт срещу беззаконието. Това стана след поредната саморазправа на пътя между българи и роми, която завърши с трима ранени в болница и с четирима арестувани.

Засечката на пътя ескалира до етническо напрежение. Българите в Раднево вече настояват за премахването на незаконните постройки на ромите и прогонването им. Недоволните граждани днес бяха спрени от полицейски сили на входа на ромската махала.

Демонстрантите бяха готови да се саморазправят с живеещите в махалата, а полицаите едва ги удържаха.

На място пристигна и кметът на града Теньо Тенев. Той успокои хората, че предстои всички незаконни постройки и магазини в района, населен с роми, да бъдат премахнати.

Повод за недоволството е, че ромите, спречкали се с българи, държат незаконен търговски обект в махалата. От ромската махала пък пристигна подкрепление в защита на тези, чието предимство на пътя е било отнето. Ромите налитат на българите с тръби, брадви и ножове.

Протестът на гражданите в Раднево, в който ще участват и рокери от страната, трябва да бъде отменен. Това се казва в официална позиция на партия "ДРОМ" по повод безредиците в града. Те прогнозираха, че ако не се предотврати опасната проява, случаят може да прерасне във "втора Катуница". "Категорично се противопоставяме на подобни действия, които целят да бъдат създадени безредици и нагнетяване на расова омраза. Само правораздавателните органи могат да се занимават с подобни проблеми", напомнят от партията на депутата от ДПС Илия Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай