Разстрел за авер на Стоичков (ОБОБЩЕНИЕ)

Лична вендета, бизнес интереси и политически игри в основата на покушението

Разстрел за авер на Стоичков (ОБОБЩЕНИЕ) | StandartNews.com

Семко Семков печелил само апетитни поръчки в общината

Ботевградският бизнесмен Семко Семков бе разстрелян с 5 куршума пред дома си малко след полунощ в сряда. Килърът се е целил в сърцето му, довериха пред "Стандарт" криминалисти. 41-годишният мъж е бил издебнат в момента, в който слязъл от лъскавото си "Ауди" пред двора на къщата си край плувния комплекс в Ботевград.

Мястото е в района на някогашно военно поделение и се оформя като зона за живеене на заможните хора в града. Приживе Семков се занимава със строителен бизнес, дърводобив и е председател на най-голямата земеделска кооперация "Орхание". Близък приятел е с футболната легенда Христо Стоичков, който му е бил чест гост. Двамата са засичани да ловуват над село Литаково, където една от фирмите на Семков стопанисва едродивечовия район. Другият голям приятел на бизнесмена е бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Версиите на криминалистите за покушението към момента са свързани основно с бизнес интересите в региона. Смята се, че от една страна, Семков е засегнал конкурентите си в дърводобива, а от друга - в селското стопанство, където навлязъл здраво от половин година насам. Не се изключва и хипотезата за лична вендета, както и политически интереси. Смята се, че бизнесменът до неотдавна е бил един от основните спонсори на голяма политическа сила, а към предстоящите избори е пренасочил подкрепата си за конкурентна партия. Неслучайно именно табелката на село Литаково, където държи ловното стопанство, е била надраскана с боя с името "Семково" по време на местните избори. Това призна пред "Стандарт" и кметският наместник на селото Даниел Дилов, който е на поста от 15 години.

Строителството е друга основна ниша в бизнеса на Семков, която развива успешно, а от известно време е имал апетити към застрояване на луксозни апартхотели по Черноморието. Семков и кметът на Ботевград Георги Георгиев са били близки семейни приятели, но от няколко месеца са в остър конфликт, дори се стигнало до бой помежду им, довериха местните. Самият Георгиев обаче отрече това и обясни, че са спекулации на "глупак, правещ интриги". Георгиев обаче призна, че смята да строи къща в парцел в близост до дома на Семков и зет му Тихомир Нинов - Брези, който е в района на бившето военно поделение, или т.нар. сега Ботевградско Ориндж Каунти. "Да, имам парцел там. Но не виждам какво общо има това с трагичния случай. Със Семков имаме служебни отношения", коментира Георгиев. След това обаче призна, че били добри семейни приятели и често си гостували.

Разследващите са категорични, че целта е била Семков да бъде убит, защото е стреляно директно по него, докато не е паднал мъртъв. Куршумите са засегнали сърцето, гръдния кош и врата. При стрелбата бизнесменът се е опитал да се измъкне към входа на двора си и се е въртял няколко пъти. За това е поразен и на няколко места. Това показват и входните рани, които са както в предната част на тялото, така и в гърба. Докато убиецът стрелял, Семков е въртял тялото си, за да се предпази. Бандитът обаче е продължил да стреля, докато не се е уверил, че бизнесменът е мъртъв. Предполага се, че е стреляно с 9 мм пистолет със заглушител, вероятно "Макаров". Килърът е бил професионалист. Избрал е добре позицията си фронтално на входа на двора на Семков.

Стрелбата е станала около полунощ, а тялото на бизнесмена е открито около 7 ч. сутринта от един от строителните работници, които работят на строящата се в съседство къща на зет му - дървения бос Тихомир Нинов - Брези. От полицията са иззели записите от охранителните камери в дома на Семков. Оказало се, че едната от тях е повредена. Според оперативната информация убиецът е дебнел поне от седмица. Изучавал е добре навиците на бизнесмена и го е засякъл в момент, когато се е прибирал сам в къщата си. По това време жена му, дъщеря му и малкият му син били на почивка в един от апартхотелите му на Приморско, разказаха местните.

Съпругата му Валя Семкова спешно е тръгнала към София със самолет, довериха техни близки. Жената е в шок. Тя е сестра на Брези и директор на местната детска градина "Иглика". Самият Семков е бил със семейството си на почивка, но бизнес дела го върнали преди десетина дни в Ботевград. Именно при това прибиране е станала и касапницата. В града се говори, че бизнесменът е печелил всички обществени поръчки за по-апетитните дейности на общината. Последно завършва изграждането на детски център за деца в неравностойно положение. Ремонтирал е ротондата, спортния комплекс, няколко детски градини. Фирмата му е изградила и новия музей на Ботевград. Печелил е концесиите за стопанисването на горския фонд в общината и земеделските земи, като особено силни за бизнеса му са били годините след 2009 г. Оттогава насам държи към 2000 дка земеделска земя, няколко горски масива и е спечелил обществени поръчки за няколко милиона.

Свързват го с политици

Легенди се носят в Ботевградско за приятелите политици на убития бизнесмен Семко Семков. Според различни публикации в интернет той активно взема участие в политическия живот на региона, най-вече чрез спонсорство и лобиране за определени кметски наместници. Според информациите се появява на сцената за първи път през 1999 г., когато е избран за кметски наместник на село Гурково. Този факт обаче бе отречен от кмета на съседното село Литаково Даниел Дилов, който пред "Стандарт" обясни, че е просто съвпадение на имената. Всъщност истинският възход на Семков започва след 2009 г. Именно тогава той печели концесия за 15 години на ловния район и горите над Литаково. Местните хора твърдят, че Дилов бил избран с подкрепата на бизнесмена. Дилов обаче отрече и заяви, че познава бегло Семков. За последно го е виждал преди две седмици, когато 41-годишният предприемач се качвал на лов в планината. Хората в селото обаче твърдят, че Семков се държал като феодал в района.

Съпругата му - шефка на най-скъпата забавачка

Помагали с пари на бедни да се лекуват

Най-луксозната детска градина "Иглика" в Ботевград се управлява от съпругата на Семко и сестра на Брези Валя Семкова. 36-годишната жена притежава и фирма за дърводобив "Вал Комерс Груп" ЕООД, с която също участва в апетитни горски масиви в общината. В града се говори, че жената няма висше образование, но мъжът й купил градината и я направил шеф там. Забавачката била и една от най-скъпите и там се настанявали деца само на по-заможните жители на Ботевград и региона.

Цялата лятна ваканция Валя и децата прекарвали в един от апартхотелите на Семков на морето. Те имат момиче, което учи в американския колеж в София, и момче, което е в първи клас. Хората в Ботевград ги споменават с добро. Семков често помагал на по-бедните хора, не отказвал на никого, ако се нуждае от лечение. Отскоро се заел и с изграждането на SOS детски селища. Развивал активно спортните дейности в общината и най-вече на моторните спортове.

Камера заснела агонията

Последните минути на Семко Семков са заснети от една от охранителните камери, която се намира на дувара на къщата му в Ботевград. Криминалистите вчера иззеха записите от всички средства за видеонаблюдение. Повредена е камерата, от която би могло да се заснеме местоположението на килъра - непосредствено между боровете на 10 метра от входа на къщата, довериха криминалисти. Камерата отстрани на оградата обаче е доловила последните мигове на Семков. Той се е строполил на земята и все още мърдал, когато го застигнали последните куршуми.

Семко и Брези били като Братя Галеви

Държат гори и ловни полета, плащали повече за рента на селяните

Застреляният Семко Семков и зет му Тихомир Нинов - Брези били нещо като дупнишките феодали Братя Галеви за Ботевград, обясниха местните. Двамата държат най-апетитните и печеливши обекти в града. Спечелили са редица обществени поръчки в сектора на строителството. Отделно притежават най-голямата земеделска кооперация "Орхание", както и ловното стопанство. Освен с ниви, ливади и пасища, семейният бизнес включва животновъдство и дърводобив. Зетят Брези, който е брат на съпругата на Семко Валя, минава за най-крупния дървен бос в региона. Убитият бизнесмен притежава 14 търговски дружества, като в голяма част от фирмите съдружник му е Брези. Също така Семков е в управата на три сдружения, свързани с автомобили и офроуд, както и в ръководството на местния футболен клуб "Балкан" - Ботевград. Фирмата му "Европа 7" от 2009 г. държи концесията на ловното стопанство и гората на село Литаково. В последно време бизнесменът проучил възможностите за печелене на евросредства от земеделие и активно навлязъл в тази ниша. Преди половин година отворил офис в центъра на Литаково, взел над 2000 дка земеделски земи, лично със съдействието на общината получил и голямо пасище, на което отглеждал едър рогат добитък. Селяните били доволни, тъй като изкупувал земята на високи цени, а плащал и добра рента. Дори предплащал още на същата година, а не след обиране на реколтата, както правели другите арендатори в района. Основният му бизнес обаче е свързан най-вече с дърводобива, който дели с баджанака си Брези. Местните твърдят, че двамата развиват доста широкомащабна дейност в Балкана, достигайки горите чак до Своге. Имат и голямо влияние в Ботевград и региона. В последните години почти всички проекти в Ботевград са ставали с тяхно участие.

Убитият обичал природата и животните

"Обичам природата и животните. Обичам планината. И точно тази любов бе първият мотив да се насоча към този бизнес - да правя биоживотновъдство. Тук е спокойно, чувствам се добре и аз, и хората, които работят. И децата ми също обичат планината, особено малкият ми син, който всеки ден от ваканцията с дядо си идва в Лескова", обяснява Семков Семков в последното си интервю за ботевградска медия през юли. Твърди, че от 20 години е в бизнеса, допускал е много грешки, но и се е научил на много неща. "Омръзнаха ми всякакви политически дейности, сменят се власти, строителството и други бизнеси са зависими от политиката. Исках да се занимавам с нещо, с което няма да преча на никого. Знам, че е трудно. Но ние сме упорити. Искам да развия този бизнес и да затворя цикъла - до модерни ферми и кланица. Мисля, че България има нужда да започне да използва даденостите на природата си, да върне традициите си в животновъдството", обяснява бизнесменът.

Пазил нивите си с GPS

"Не е никакъв бизнесмен, най-обикновен дървар и секач е, що декари, цели хектари заминаха. Така направи първия милион", заявиха пред "Стандарт" хората в кръчмата на село Литаково, след като разбраха, че се интересуваме от Семко Семков. Според тях, първо започнал с дърветата, а отскоро тръгнал да слага ръка и на нивите им. Дори изградил модерна GPS система.

"Всичко следи, дали ще е за декар, дали за повече. Навсякъде има джипиес. Така проверява имотите. Има си косачи, има си дървари. Всички работят за него. Хората са доволни, защото плаща, но как стават тия работи и откъде тия пари, всеки може да си направи извода", коментират местните.

От години горите се смятат за "запазена територия" за Семков в региона. Той си сътрудничил и с няколко политически партии по този въпрос и особено с министри от ресорното ведомство, дори имало величия, които са му гостували и ловували заедно с него. Твърди се, че най-голямата далавера е в т.нар. "марки", това са спечелени на търг количества за дървесина, която обаче се изсича и на други места, а не само там, където реално е била отпусната. Така количествата многократно надвишават това, за което реално е било позволено за сеч.

Зетят: Не беше притеснен

"Никаква представа нямам дали е бил заплашван. Не е имал никакви притеснения". Това заяви зетят на Семко Семков - Тихомир Нинов, пред TV7. Мъжът бе сред първите, които криминалистите разпитаха след разстрела на бизнесмена. Нинов е и съдружник на Семков.

Ботевградското Ориндж Каунти

За по-малко от 10 години територията на бившето военно поделение в Ботевград се превръща в местното Ориндж Каунти. Огромният военен имот от 192 дка е прехвърлен безвъзмездно от правителството през 2005 г. - поделение с купища складове и сгради. Вече бившият военен терен е разпродаден на парченца, които са си напазарували неслучайни хора освен кмета Георги Георгиев, тук са къщите на убития Семко Семков и зет му Тихомир Нинов - Брези.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай