Разкриха банда за мокри поръчки

Арестуван за убийство преди 15 години призна и втора екзекуция

Разкриха банда за мокри поръчки | StandartNews.com

Атанасов дръпнал спусъка на митничар за 60 000 лева през 1999 г.

Задържан за убийство преди 15 години пловдивчанин се оказа участник в група за поръчкови екзекуции. Новината, че на територията на Пловдив и областта е действала банда за мокри поръчки, оповести директорът на полицията под тепетата Пламен Узунов в присъствието на вътрешния министър Йордан Бакалов и главния прокурор Сотир Цацаров. Ключът към разкритието се оказа арестът на Божидар Атанасов, който бе закопчан през май по време на акция на екип "Студените досиета".

Проверка за дрога в бус разплете възела към две студени досиета и стана повод за разкриването на група за поръчкови екзекуции. Преди дни арестуваният за убийство на митничар през 1999 година Божидар Атанасов призна, че е отнел и друг човешки живот седем години по-рано. Първоначалният му арест е след уличаващи доказателства, че е физическият убиец на Георги Дребчев, показно разстрелян през 1999 година. Случаят влезе в списъка на неразкритите убийства, след като няколко години органите на реда попадаха в задънена улица по всички версии на разследването. 15 години по-късно обаче стигнаха до Атанасов. Задържането му според запознати с разследването станало благодарение на авери, които

го изпели пред органите на реда

Тази седмица срещу него е повдигнато още едно обвинение за убийство, извършено в района на хижа "Чернатица" през 2007 година, обясниха от полицията. Случаят е поредното разплетено "студено досие", тъй като също години е буксувал, без да има и следа от извършителя. Жертвата е Огнян Харизанов, който имал бизнес с кожи. Във фаталния ден бил сам на вилата си в местността между хижите "Здравец" и "Чернатица". Издебнат е на двора от стрелец, скрит в храстите, който го повалил с един изстрел от ловна карабина. От полицията имат основания да смятат, че убиецът е именно Божидар Атанасов. Името му се свързва с още няколко подобни атентата, както и с няколко безследно изчезнали хора, чийто имена отново са изникнали при отварянето на неразкритите случаи. Екипът отвори общо 21 папки с неразплетени убийства, 14 от които са извършени с огнестрелно оръжие, съобщи директорът на пловдивската полиция. В момента заедно с Божидар Атанасов в ареста са Иван Шиеков и Иван Карабелов, считан за мозък на престъпната група. Полицията следи и местен бизнесмен, за когото се смята, че е поръчител на убийството на митничаря през 1999 година. Човекът, натиснал тогава спусъка, е Божидар Атанасов. Шиеков му е бил съучастник. За да изпълни мократа поръчка през 1999 година, убиецът е взел 60 000 лева, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Убийството е извършено пред дома на Георги Дребчев, където е убит с един куршум от упор в главата.

Шиеков и Атанасов бяха арестувани на 15 май при показна акция при един от изходите към магистралата. Според първоначалната информация на полицията акцията е започнала по сигнал за трафик на дрога. В буса, с който се движи Атанасов,

е открита и марихуана

но това според запознати е било само повод за задържането им. Божидар Атанасов (47) и Иван Шиеков (67) са със солидни криминални досиета. Имената им се свързват с разпространение на дрога, бомбени атентати и убийства, но досега доказателства срещу тях не е имало. Според разследващите предстоят още арести, тъй като работата по разкриване на групата за убийства сега започва. От прокуратурата пък призоваха всички, които имат някаква информация за отнет човешки живот или безследно изчезнали хора, да я споделят, без да се страхуват, защото анонимността им ще бъде гарантирана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай