Проверяват бившия шеф на "Козлодуй" (ОБЗОР)

Проверяват бившия шеф на "Козлодуй" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ако има престъпление, ще отиде и на съд, обяви премиерът

Сигналите за нарушения на освободения във вторник шеф на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов са дадени на ДАНС и прокуратурата. Това обяви в отговор на въпрос от независимия депутат Георги Кадиев премиерът Бойко Борисов днес.
Той уточни, че ако се докаже престъпление, на вече бившия директор ще му бъде потърсена и съдебна отговорност. Ангелов не е член на ГЕРБ, уточни още Борисов. И обясни, че при избора на Иван Андреев за нов шеф на "Козлодуй" се е допитал и до енергийния спец на БСП Румен Овчаров, чието мнение съвпаднало с това на енергийния министър Теменужка Петкова.
Ден преди рокадата в атомната централа Кадиев пусна във Фейсбук копие от регистрация на Сейшелските острови на офшорна компания, собственост на Ангелов.
Депутатът обяви още, че към сигнала, пристигнал при него, е имало и "твърдения за корупционни практики в централата, включително

нагласяване на търгове за ремонт и изкуствено завишаване на цени"

за изпълнение на ремонти."
"Доколкото ми е известно с този и други сигнали, още преди моята намеса, са запознати министърът на енергетиката, шефове на БЕХ, депутати от ГЕРБ. Сигнали към органите са предоставяни и от организацията на КТ "Подкрепа" в АЕЦ "Козлодуй". До момента няма никакви ефективни действия от страна на държавата. Това води до един извод: над Димитър Ангелов има политически чадър", написа в профила си във "Фейсбук" Кадиев.
Въпреки последвалото още на следващия ден уволнение на Ангелов от Български енергиен холдинг обявиха като причина за смяната, че мандатът му е изтекъл на 3 юли.
Междувременно освободеният директор на "Козлодуй" днес отрече обвиненията към него в открито писмо до медиите.
Ангелов заявява, че никога не е притежавал офшорка, а всички решения за възлагане на обществени поръчки в периода от септември 2014 г. до юли 2016 г. и от 2009 до 2010 г., когато е бил на ръководна позиция, са се одобрявали от Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" или на БЕХ.
Ангелов бе назначен за шеф на атомната централа на 25 август 2009 г. от тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет "Борисов" Трайчо Трайков, заемайки мястото на поставения от тройната коалиция Иван Генов.
В началото на ноември 2010 г. обаче Ангелов сдава поста на Костадин Димитров. Това се случва малко след ремонта на шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", за който се твърди, че се е забавил прекалено много. В коментар за рокадата министър Трайков обяснява, че

реакциите на Ангелов като директор понякога не са били съвсем прецизни

а и вече е две години над пенсионната възраст. Затова е нужен и по-енергичен шеф. 4 години по-късно обаче Ангелов отново се завръща като директор на АЕЦ. И отново сменя Иван Генов.
Преди директорския кадрил Ангелов минава през всички нива в йерархията. Започнал е като главен дежурен на 440-мегаватовите 1-ви и 2-ри енергоблок. "Наливал основите" на 3-ти и 4-и, а по-късно участва в пусковете на хилядниците 5-и и 6-и блок. От юли 2000 г. е главен инженер на Електропроизводство-2.
Макар да не е обвързан с някоя партия, когато през 1997 г. на власт идва правителството на ОДС, Ангелов е понижен от директор на големите блокове до ръководител сектор "Модернизация на блокове 5 и 6". С идването на власт на Симеон Сакскобургготски и назначаването на Йордан Костадинов за шеф на АЕЦ Ангелов е реабилитиран и повишен пак до главен инженер на големите блокове.
Последният голям договор, който Ангелов подписа, бе в началото на годината с консорциума "Русатом Сервис - Риск инженеринг".
Той бе избран за изпълнител на втория етап от проекта за удължаване на срока на експлоатация на 6-и енергоблок до 60 години.

Нито една проверка не открила корупция

"Аз, Димитър Ангелов, не разполагам нито в момента, нито съм разполагал в миналото с фирма било то в България или в чужбина.
Разпространените в медиите копия от документи по никакъв начин не доказват собственост или наличие на участие в собствеността под каквато и да е форма на мое име.
Това може да бъде установено от всеки, който направи съответната проверка". Това твърди в писмо до медиите бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов по повод обвиненията на депутата Георги Кадиев.
Според ексдиректора твърденията за корупция в атомната централа не отговарят на истината. Това доказвали и всички извършени регулярни проверки от компетентните институции, които не са открили корупционни практики.
"Като човек, чийто трудов път е свързан с българската атомна централа, категорично се противопоставям на опитите да бъде уронен нейният престиж чрез подобни несъответстващи на обективната действителност и без доказателства изказвания.
До последния ден, в който съм изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, а и след това, ще продължа да отстоявам градения с десетилетия заслужено висок авторитет на ядрените енергетици на България и на нашата атомна централа, включително и сред международната професионална общност", се заявява още в писмото на Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай