Прокурор за катастрофата: Автобусът се е появил в насрещното платно /ОБНОВЕНА/

Прокурор за катастрофата: Автобусът се е появил в насрещното платно /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Автобусът внезапно се е появил в насрещното платно и е причинил катастрофата край село Микре. Това каза на брифинг окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков във връзка с тежкия пътен инцидент край ловешкото село Микре, при който 9 души загинаха.

„Ударът е между товарен автомобил и пътнически автобус, не микробус. В него са се возили 26 човека от Съюза на слепите в България. Всички са от района на Перник и околностите, които са били на екскурзия до Дряново. В днешния ден са се прибирали от Дряново към Перник. Каква е причината за катастрофата на този етап не можем да кажем, тъй като вървят първите процесуално-следствени действия, извършва се оглед", коментира Вълков. По думите му дали ще има вина в някой, ще може да се каже на един по-късен етап.

„Фактът е, че автобусът е навлязъл в насрещното платно на товарния автомобил. Каква е причината за навлизането на автобуса, на този етап не можем да кажем. Всичко е възможно. По първоначалните обяснения, дадени от шофьора на товарния автомобил, автобусът внезапно се е появил в насрещното платно", каза още Валентин Вълков.

Проверка на транспортното министерство пък показа, че преди месец на водача на микробуса е съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама човека повече.

След извършената незабавна проверка, разпоредена от министър Ивайло Московски, по повод възникналия днес пътен инцидент между автобус и камион в района на с. Микре, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията информира:

Проверени са и двете фирми - собственици на катастрофиралите камион и автобус. Те притежават всички необходими лицензи и разрешителни за извършване на обществен и товарен превоз.

Фирмата собственик на камиона е „Камаджиев-Милк" ЕООД, а на автобуса -„ВИ-ЕМ" ЕООД. На „ВИ-ЕМ ЕООД" е правена комплексна проверка в края на 2016 г., от която не са констатирани нарушения.

Водачите на камиона и на автобуса са притежавали всички необходими документи за упражняваната от тях професия - професионална компетентност и квалификации, психотест, стаж и др.

Към момента инспекторите на ИААА все още нямат достъп до автобуса, за да установят редовността на тахошайбата, пътните листове, застраховките и други. В хода на проверката е установено, че фирмата превозвач на автобуса не е подала заявка за случаен превоз, съгласно чл. 68, ал. 1 от Наредба 33, от което следва Акт за административно нарушение съгласно чл.105 от ЗАП, финансова глоба в размер на 200 лв. Преди месец на същия водач е съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама човека повече.

По отношение на фирмата собственик на камиона, „Камаджиев-Милк" ЕООД, не са констатирани нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай