Прокуратурата отхвърли частната експертиза за стрелката в Хитрино /ОБНОВЕНА/

Прокуратурата отхвърли частната експертиза за стрелката в Хитрино /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Не високата скорост, а незаключена стрелка на релсовия път е причина за трагедията в Хитрино през декември 2016 г., както и общото незадоволително състояние на железопътната инфраструктура. Досега за причина за взрива се сочеше високата скорост по вина на машинистите. Изводите са обаче, че дерайлирането е било неизбежно и заради дефект в обвивката на едната цистерна, както и за лошия релсов път.

Това стана ясно от изявлението на Светослав Първанов - заместник-управител на "Булмаркет", фирмата-превозвач. Той цитира експертиза, поръчана на чужди експерти, защото българските масово отказали разследване с мотив, че ще се окажат в конфликт на интереси. Изводите са на международни експерти от Румъния и Германия.

Скоростта е важно обстоятелство, но не е причина за дерайлирането, заключили специалистите. Освен това цистерната с пропилен не е отговаряла на условията за безопасност и не е трябвало да се движи, пише в заключението.

По-късно обаче от прокуратурата отхвърлиха версията за незаключената стрелка.

„Представената днес от компанията "Булмаркет" експертиза, в която се твърди, че причина за железопътната катастрофа в с. Хитрино е незаключена стрелка на релсовия път, няма характер на доказателствено средство в съдебния процес. - "Частната експертиза", изготвена от чужди експерти, е поръчана и заплатена от "Булмаркет", но не може да послужи за целите на водения наказателен процес", допълва прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай