Прокуратурата: Над 500 осъдени на затвор са на свобода, засега...

Прокуратурата: Над 500 осъдени на затвор са на свобода, засега... | StandartNews.com

"Не са получени всички справки и нямаме пълна информация за лицата, по отношение на които са наложени наказания лишаване от свобода и доживотен затвор и те не се изтърпяват. До вчера анализът на събраните справки сочи, че такива лица са над 500, но това са данни от около половината от прокуратурите. Това са лица, осъдени преди повече от 10 години", заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова във връзка със заповедта за мащабна проверка на прокуратурите в страната.

„Всеки месец всички 128 районни прокуратури, 28 окръжни Специализирани прокуратури и Военно-окръжната прокуратура изготвят справка за това колко са осъдените лица, кога са приведени наказанията и кога са задържани", обясни тя.

„След приключване на проверката Прокуратурата ще разполага с пълна информация, не само за осъдените, но и за причините за неизтърпяването на наказанието" изтъкна Румяна Арнаудова. „Целта на проверката е да се установят не само проблеми и пропуски, но и добри практики, които да бъдат споделени със всички прокурори, за да не допусне отклоняване на лицата и да останат ненаказани лица", каза още тя.

„Законодателят изисква активност от прокуратурата и заради наличието на изпълнителската давност, уточни Арнаудова. - Във всеки случай на наложено наказание нас ни притиска и времето, в което държавата има правомощия да приведе лицето в затвора", коментира тя. „Само за по-малко от един месец ВКС, следвайки новите правила в НПК, е задържала реално и привела в затвор 54 лица", заяви Румяна Арнаудова.

„Няма случай в страната, в който да е постъпила присъда за изпълнение и да не е изпратена в областните звена. Това е приоритет, независимо от часа на постъпване в Прокуратурата", каза още Румяна Арнаудова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай