ПРИ МРЪСЕН ВЪЗДУХ: Затварят синя и зелена зона в София

ПРИ МРЪСЕН ВЪЗДУХ: Затварят синя и зелена зона в София | StandartNews.com

Пълна забрана за паркиране в платените зони в София планира общината при силно замърсен въздух. Това е препоръката на комисията по околна среда към Столичния общински съвет, която прие окончателния вариант на мерките за борба с мръсния въздух. Те трябва да бъдат одобрени на сесия в четвъртък.

Първоначалната идея на зам.-кмета по екология Йоана Христова бе в дните със силно завишено замърсяване на въздуха синята зона да струва двойно по скъпо като в замяна се въведе "зелен билет" от 1 лев за целия градски транспорт. Миналата седмица обаче предложението за 4 лв. синя зона бе заменено със забрана за паркиране в нея.

Мярката бе разширена със затваряне и на зелената зона. Ако идеята бъде приета в дните със силен смог няма да може да се паркира в целия център. Идеята в него да влизат коли според номерата им - един ден четни, друг - нечетни, също отпадна. Зеленият билет на цена левче на ден за целия градски транспорт обаче остава в сила.
60 лева такса на месец за строителните машини в центъра, предлага кметството в София. Предвижда се таксата за товарни автомобили над 4 тона да бъде 120 лв. месечно, а за над 30 тона - 150 лева. Общината има амбицията до 2019 г. всички превозни средства на градския транспорт да са екологични.

При най-ниските нива на замърсяване общината ще призовава гражданите да не използват превозните си средства, а градския транспорт, ще предприема оросяване, както и допълнително миене и метене на улиците, ако е възможно, обяви шефката на екокомисията Лорита Радева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай