Полицията инструктира как да разпознаваме ало измамници

Полицията инструктира как да разпознаваме ало измамници | StandartNews.com

„Не давайте пари поискани ви по телефона от непознати. Това предупредиха полицаи от столичното 4-то РПУ в София на специална среща с граждани от кварталите „Стрелбище", „Гоце Делчев" и „Иван Вазов". Близо 50 души, предимно пенсионери, които са сред най-застрашените потенциални жертви на телефонни измами дойдоха в залата на читалище "Светлина 1940" в жк „Стрелбище", за да чуят професионалните съвети на униформените. „Никога ли не използвате пари, за да хванете измамниците", попитаха жителите на три от най-богатите столични квартала. „Никога не караме хората да ни дават пари, за да хващаме престъпници", заявиха служителите на отдел „Криминална полиция" в районното управление.

Схемите, по които измамниците искат пари са десетки. Те са добри психолози, опитват се да ви направят съпричастни към някаква обществена кауза. Вие, като пенсионери, сте склонни да помогнете в името на обществото. Но, първото нещо, когато ви поискат пари по телефона, е да звъннете на близките си, за да се убедите, че са добре и да им разкажете за случката. След това звъннете и на тел. 112", посъветваха криминалистите хората.

Предупрежденията на полицията

– Ако "полицай" каже, че телефонът ви се подслушва е сигурен сигнал за измама.

– Ако иска да наберете телефон 112 с някаква цифра отпред, за да проверите дали има полицейски служител с името, което се представя той, е друг знак, че става дума за измама

– Ако иска обектът на измама да брои пари и серийните им номера. Питат дали има други скъпоценности в дома или дали друг човек живее там. След това могат да искат и неговия телефон, за да ангажират и неговото внимание. Означава, че отново става дума за измама.

– Ако жертвата се съгласи да даде пари, но трябва да отиде до банката да ги вземе, измамниците искат да останат на линия на мобилния телефон, да не би жертвата да се усети по пътя и да се обади на някого. Иска да е на линия и в банката. Ако някой дълго време ви държи на телефона, това е сигурен знак, че е измамник.

– След това на измамниците остава само да посочат мястото, където жертвата трябва да остави парите. Обикновено жертвата стига от банката до там пеша. През цялото време измамникът е на линия на телефона и иска от жертвата да се опише как изглежда, за да може "мулето" да го познае. Измамниците държат паралелно връзка и с него. На жертвата се казва, че след като остави парите, не трябва да се обръща и трябва да бъде бърза, защото може да има престрелка. "Полицията пази живота и здравето на гражданите, никога не бихме стреляли в такава акция", обясняват служителите на МВР. Те отново допълват, че заплахите за физическо насилие са нереални, защото извършителите не са в София, а "мулетата" не биха се саморазправили с жертвата на измама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай