20:35 ч.

03.11.17

2 мин.

0

3

0

Полицията инструктира как да разпознаваме ало измамници

от редактор |

Полицията инструктира как да разпознаваме ало измамници

„Не давайте пари поискани ви по телефона от непознати. Това предупредиха полицаи от столичното 4-то РПУ в София на специална среща с граждани от кварталите „Стрелбище", „Гоце Делчев" и „Иван Вазов". Близо 50 души, предимно пенсионери, които са сред най-застрашените потенциални жертви на телефонни измами дойдоха в залата на читалище "Светлина 1940" в жк „Стрелбище", за да чуят професионалните съвети на униформените. „Никога ли не използвате пари, за да хванете измамниците", попитаха жителите на три от най-богатите столични квартала. „Никога не караме хората да ни дават пари, за да хващаме престъпници", заявиха служителите на отдел „Криминална полиция" в районното управление.


Схемите, по които измамниците искат пари са десетки. Те са добри психолози, опитват се да ви направят съпричастни към някаква обществена кауза. Вие, като пенсионери, сте склонни да помогнете в името на обществото. Но, първото нещо, когато ви поискат пари по телефона, е да звъннете на близките си, за да се убедите, че са добре и да им разкажете за случката. След това звъннете и на тел. 112", посъветваха криминалистите хората.


Предупрежденията на полицията


– Ако "полицай" каже, че телефонът ви се подслушва е сигурен сигнал за измама.


– Ако иска да наберете телефон 112 с някаква цифра отпред, за да проверите дали има полицейски служител с името, което се представя той, е друг знак, че става дума за измама


– Ако иска обектът на измама да брои пари и серийните им номера. Питат дали има други скъпоценности в дома или дали друг човек живее там. След това могат да искат и неговия телефон, за да ангажират и неговото внимание. Означава, че отново става дума за измама.


– Ако жертвата се съгласи да даде пари, но трябва да отиде до банката да ги вземе, измамниците искат да останат на линия на мобилния телефон, да не би жертвата да се усети по пътя и да се обади на някого. Иска да е на линия и в банката. Ако някой дълго време ви държи на телефона, това е сигурен знак, че е измамник.


– След това на измамниците остава само да посочат мястото, където жертвата трябва да остави парите. Обикновено жертвата стига от банката до там пеша. През цялото време измамникът е на линия на телефона и иска от жертвата да се опише как изглежда, за да може "мулето" да го познае. Измамниците държат паралелно връзка и с него. На жертвата се казва, че след като остави парите, не трябва да се обръща и трябва да бъде бърза, защото може да има престрелка. "Полицията пази живота и здравето на гражданите, никога не бихме стреляли в такава акция", обясняват служителите на МВР. Те отново допълват, че заплахите за физическо насилие са нереални, защото извършителите не са в София, а "мулетата" не биха се саморазправили с жертвата на измама.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:10 · 05.11.2017
Ами ние ги знаем :) Данък сгради, данък автомобил,гражданска на кола а не на шофьор, винетки и тол такси.... всичко което го няма в нормалните държави. Топлофикация, чез, вода. Те са в изобилие...
Потребител · 08:26 · 04.11.2017
A кога ще ни обучават да разпознаваме политиците и дръжавници измамници....
Потребител · 09:25 · 04.11.2017
@Потребител Подкрепям горния въпрос: КОГА ?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент