Поискаха доживотен затвор за Атанаска

Поискаха доживотен затвор за Атанаска | StandartNews.com

Подсъдимата Атанаска: Невинна съм, кълна се в децата си

Най-тежкото наказание- доживотен затвор без право на замяна, поиска прокуратурата за 39-годишната Атанаска Георгиева. Тя е обвинена, че е умъртвила 8-годишната Александра Тодорова чрез удушаване, като смъртта е настъпила по особено мъчителен за жертвата начин. Най-тежката присъда поискаха и родителите на убитото момиченце.

Прокурор Димо Маджаров призова съда да вземе под внимание обясненията на Атанаска, дадени през април миналата година, когато тя е признала, че собственоръчно е удушила детето. В последното съдебно заседание в петък повторно бе призован съдебният лекар д-р Косьо Янков. Той категорично заяви, че убиецът е само един човек и по трупа на Алекс не са открити никакви други следи, различни от тези на Атанаска.

Подсъдимата упорито продължи да отрича, че е умъртвила момиченцето на съседите си. В последната си дума пред съда, тя изнесе дълга и драматична реч, с която се опита да убеди магистратите, че друг е удушил детето.
"Не съм наранила и не съм убила Алекс. Съвестта ми е чиста и мога да се закълна в живота на децата си. Когато някой извърши убийство, първата му мисъл е да избяга и да се скрие. А аз си бях у дома цяла нощ, при положение, че границата е на 60 километра", заяви в залата Атанаска Георгиева.

Като доказателство, че е невинна, тя изтъкна старо заболяване, от което се сковавала ако вдига тежко. За състоянието й не било посилно да повдигне леглото, за да скрие трупа.

Адвокатът на подсъдимата Калин Янев поиска тя да бъде напълно оправдана, с мотива, че не са събрани достатъчно доказателства за вината й. Той изтъкна, че трупът на детето бил открит едва при третото претърсване в квартирата. Дори следовото куче не могло да го открие при първите два огледа в таванското помещение. Според защитникът, тялото на убитото дете е вкарано в квартирата на Атанаска между 14 и 19 ч. на 11 април, когато тя вече е била задържана в полицията.

От прокуратурата обаче са категорични, че няма начин технически и физически Алекс да е убита навън, а след това тялото й да е внесено и качено на тавана. От мига на изчезването на детето, цивилни полицаи са дебнели пред входа на блока, в което живее детето. На следващият ден в района пък е имало непрекъснато криминалисти, които зорко са следили кой влиза и излиза от входа.

Разследващите имат обяснение на факта, че при два поредни огледа трупът на детето не е открит в квартирата. Следовото куче било старо и изморено, а полицаите пропуснали да повдигнат матрака на леглото.
Атанаска първо отричаше да е убила Алекс, после призна, а два месеца по-късно се отрече от показанията си. Пред прокуратурата и съда тя представи версия, че млад мъж на име Антон Петров с прякор Тъпака е истинският убиец на момиченцето. Въпросният човек е бил няколко пъти в квартирата на Атанаска в злополучната нощ. Момиченцето било убито навън и донесено мъртво в таванската стая. Атанаска поела вината и се обявила сама за убийца, защото кирълът заплашил, че ще убие всичките й роднини. И дори я изнасилил, за да й покаже, че ще изпълни заканата.

Атанаска твърдеше, че на терасата на таванското помещение е имало тоалетна хартия с ДНК от семенна течност на убиеца, която тя съобразително скрила след изнасилването. При огледа обаче се оказало, че я няма.

За съществуването на Антон Петров потвърди и сестрата на подсъдимата Северина. Тя също даде показания и разказа пред съда, че въпросният мъж й писал съобщения в социалната мрежа. Заплашвал я да внимава какво говори, защото някой може да й зашие устата.

От прокуратурата са категорични, че са проверявали дълго версията за убиеца Антон Петров, но не открили никаква следа от него. Според разследващите такъв човек не съществува, а профилът във фейсбук е бил фалшив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай