Откриха над 12 млн. фалшиви евро в язовир

Откриха над 12 млн. фалшиви евро в язовир | StandartNews.com

Листове с напечатани неистински банкноти евро на обща стойност 12 млн. евро съхнат в момента в заседателната зала на полицията в Пловдив, съобщава БГНЕС.

Това е част от откритите преди три дни количества фалшиви евро, друга част - пачки с банкноти от по 500 евро бяха представени на брифинг на Апелативна прокуратура днес в Пловдив в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров.

Общо 14 млн. в готов вид и заготовки са откритите количества, които водят следи към разкрита вече печатница в Първомай. Срещу нейния собственик Петър Петров - Растера, вече приключи дело на първа инстанция с присъда от 6 години.

По всичко личи, че откритите в много бърз срок след сигнал фалшиви евро са свързани с тази печатница, защото и на откритите там, и на тези сега банкноти има една и съща грешка - в картата на Европа липсва един от ръкавите на Халкидическия полуостров - Атон.

14 ловни карабини и ловни автомати са открити също така в дома на един от двамата обвинени за последната находка. Половината са със заличени номера, но всички те са сред откраднатите от обран оръжеен магазин в Хасково преди месеца. Тогава след обира магазинът бе запален.

В дома на този обвинен са открити и инструменти и заготовки, както и 3 кг марихуана. 12-те милиона фалшиви евро, които в момента съхнат, са извадени от язовир "Мечка" до първомайското село Леново от водолази. Представените днес на брифинга копюри са от този " транш" и, както отбеляза главният прокурор Сотир Цацаров, качеството им наистина е на висота - те просто приличат на употребявани банкноти.

"Това е третата стъпка от процес, който се развива успешно от месеци", заяви главният прокурор и припомни два " удара", при които са разбити печатница в Свищовско през април и печатница в Пловдив през октомври тази година. Качеството на печатаните у нас фалшиви евро е много високо, цитира той оценка на експерти от Европол, с чието сътрудничество са осъществени операциите.

По скалата на Световната банка за неистински банкноти, при най- висока оценка 10, откритите у нас са 9,7. " Последната акция е извършена за много кратко време, каза апелативният прокурор Иван Даскалов, от получаването на сигнала до арестите са минали точно три дни. Срещу двамата обвиняеми има няколко повдигнати обвинения, има и трети задържан, срещу когото може би също ще бъде предявен обвинителен акт.

По думите на Цацаров, задържаното при тази акция количество - общо около 14 млн. фалшиви евро, листове и заготовки е най-голямото досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай