Огнен рекет срещу Баневи за 500 000 евро

Огнен рекет срещу Баневи за 500 000 евро | StandartNews.com

Това е трети опит за изнудване, освен палежи имало и голи снимки, твърди Евгения

Охранителен бос стоял зад атаките срещу семейството

Фамилията Николай и Евгения Баневи стана жертва на огнен рекет. Двама маскирани влезли в огромната им резиденция в квартал "Киноцентъра" малко преди 3 часа в понеделник. Бандитите счупили прозорец на приземния етаж откъм верандата. След като се промъкнали вътре, те заляли обилно със запалителна течност, най-вероятно бензин, пода на огромния хол и мебелите. После драснали клечката и се изнесли, превръщайки имота в огромна клада.

"От много места може да се влезе, оградата е само покрай улицата, може да се влезе откъм съседските имоти, откъм гората", коментира пред "Стандарт" охранителят на резиденцията на богаташката фамилия.

Тя е опасана с 32 видеокамери, внушителният зид пък е висок 2,5 метра. Не е ясно какво е правела живата охрана по време на нападението.

Освен пазач, по време на нападението в дома е била и икономката, но тя не е разбрала нищо.

Заради огромната площ на имението е много вероятно охранителят да е спял, или да е бил в другия край на парцела, смятат разследващите. Според полицията става въпрос за умишлен палеж, като щетите са изключително големи. Според направените изчисления те надхвърлят един милион лева. Освен унищожените луксозни мебели,

са изгорели и скъпи платна на известни майстори

на четката. Преди палежа, в средата на миналата седмица, неизвестен глас се обадил на Евгения и поискал да му платят 500 000 евро. Тя отказала, а тогава чула в отговор "Събирайте пари за нови мебели". "Същото се случи и преди година и половина, преди да запалят вилата ни в "Русалка". Същият глас, същата фраза", разказва Евгения Банева. Човекът се обаждал от различни телефони, при предишния палеж в "Русалка" дори пускал и есемеси. Сега преминал към директна атака и направо позвънил.

Преди половин година започнала предпоследната атака срещу фамилията. И тогава рекетьорът, чието име Евгения отказва да назове, се обадил по телефона и поискал същата сума от половин милион евро. Залогът бил да не бъдат разпространени голи снимки на Евгения.

"Предният ден ми поискаха парите, аз отказах да платя с думите: "Публикувайте каквото си искате". Тогава ми беше казано също, че било

най-добре мъжът ми да се хвърли от покрива на "Кемпински"

както и че ще излязат в медиите оклеветяващи го публикации", разкри пред БЛИЦ Евгения.

Снимките, които уж би трябвало да имат порно характер, се появят в края на април, като седмица преди това е направен опит да бъде запален един от ресторантите в "Русалка". След това хвърлили бомба в офиса в София, която паднала пред двете търговски директорки. Тя обаче не гръмнала и затова малко след това злосторниците запалили самия офис.

Рекетът срещу съпрузите Баневи е от лятото на 2014 г. Евгения твърди, че знае кой е поръчителят на огнената вендета срещу тях, името му е споменато в поредица от жалби до Софийска районна, Софийска градска и Върховна касационна прокуратури.

"Мога само да кажа, че върху нас се упражнява рекет от една охранителна фирма и повече няма да коментирам. Посочени са всякакви свидетели, фирми и всичко, което е нужно, но това очевидно не е достатъчно за нашата прокуратура", твърди още бизнесдамата.

Според Банева въпросният човек, който поръчва атаките срещу тях, упражнява върху семейството й изнудване и рекет и се ползва с чадър от най-високо ниво. Мотивът му е само един - пари, смята тя.
Този път запалването е било с цел убийство. "Трябваше да прекараме нощта в запаленото имение, което нападателите вероятно са очаквали. Защото едва накрая решихме да не пътуваме, понеже имахме гости от чужбина", казва бизнесдамата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай