ОБЗОР: Загиналата в Пирин Ния катерила в Алпите и Непал

ОБЗОР: Загиналата в Пирин Ния катерила в Алпите и Непал | StandartNews.com

Загиналата от лавина в Пирин млада жена е опитна планинарка. 25-годишната Ния Трейман, която е преводач от френски, е изкачвала върхове в Алпите, Пиринеите и Грузия, а миналата година е била и в Непал. Планинските спасители са категорични, че тя е била много добре подготвена.

Ния правила преход с двама свои приятели над хижа "Синаница". Тримата се настанили в хижата за уикенда, оставили багажа си и решили да се поразходят. На Момин връх стъпила върху 200-метрова снежна козирка, която се отлепила от върха и се е образувала лавина, която я е повлякла. „Сигналът пристигна при нас малко след 17 часа. Веднага към мястото се отправиха дежурната група наши спасители от звеното Шилигарника-Синаница, обясни Румен Баряков, ръководител на ПСС-Банско. Точно в 19,15 часа кучето Норд с водач Атанас Уков открило момичето, но за съжаление то вече било мъртво.

Спасителната операция била рискована и за спасителите, защото те минали през опасни участъци в планината. "Имахме доста трудности, защото мястото се намира в средата на планината, теренът е изключително труднодостъпен и опасен. Все пак кучето успя да намери момичето, но, за съжаление, късно", разказа Атанас Уков. Жертвата се е оказала заклещена под снежните преспи. Много е трудно да се спаси човек, затиснат под преспите, тъй като факторът време много бързо си казва тежката дума, призна Уков. Спасителят предупреди, че лавинната опасност остава. Такива ситуации обикновено се случват поради две основни причини – подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности, коментира директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. „Конкретният случай подозирам, че не е точно такъв – призна той. – Според мен има натрупване на малки грешки, миг невнимание и ефектът е такъв".

Жертвата е имала достатъчно опит с планината, не само у нас, но и с Пиринеите и Алпите, каза алпинистът Боян Петров, който я е познавал. "Това ѝ беше първото за сезона ходене на Пирин, някак си все го избягваше тази година. Не мога да кажа дали е било умишлено, но, ето - съдба", каза той.

Петров предположи, че причината за инцидента е „крачка невнимание, при което е пропаднала в козирката и от там нататък – шок в двамата младежи, с които е била". Той похвали ПСС за бързата реакция. По думите му това е по-бързо, отколкото хеликоптер може да стигне.

Ния Трейман е популярна в средите не само на планинарите, но и на алпинистите. Опитната планинарка е изкачвала върхове и в Грузия, а миналата година е била и в Непал. Изкачвала е върхове в Европа. Завършила е френска филология и работи като преводач.

Родена е през 1993 г. в София. Завършва 9-а ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" през 2011. Приета е в специалност Френска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и след специализация във Франция завършва магистратура по превод в същия университет. Интересува се от съвременна литература, културология и педагогика. Сред авторите, които е превеждала, са Блез Сандрар, Франсис Жам и Андре Жид и др.

Баща й Николай Трейман заедно с брат му Димитър са от стара фотографска фамилия. Собственици са на веригата фотоателиета „Братя Трейман".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай