ОБЗОР: Спират безразборното използване на ЕГН

ОБЗОР: Спират безразборното използване на ЕГН | StandartNews.com

Мерки срещу безразборното използване на ЕГН за предоставяне на различни услуги ще обсъжда кабинетът във вторник. министрите ще предложат промени в законодателството, гарантиращи защита на личните данни. Те са наложителни, защото на 25 май влиза в сила новия регламент на ЕС по-голяма защита. Според него лични данни вече ще са имейлите и IP адресите. Глобите ще стигат 20 млн. евро или 4% от оборота на фирмата нарушител.

Съвещание с вицепремиера Томислав Дончев е насрочил премиерът Бойко Борисов. В него ще участват представители на Комисията за защита на личните данни, на агенцията за електронно управление и председателят на КРС Росен Желязков.

Темата стана особено актуална след разкритията на бТВ как с прости програми може да се генерира ЕГН по рождената дата и да се злоупотреби с него. Така в интернет се появиха ЕГН-ата на Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Валентин Радев.

Жалба в Комисията за защита на личните данни подава като гражданин Цацаров, съобщи самият той. Поне сте се уверили, че здравните ми осигуровки са платени, пошегува се обвинител № 1. МВР-шефът също заяви, че очаква мерки от Комисията. „Не става въпрос само за лично пространство, а и за това, че може да бъде направена злоупотреба", каза Валентин Радев.

"В момента не можете и телевизията да си платите, без да ви поискат ЕГН, коментира в Брюксел Борисов. Премиерът предложи да бъде забранено на фирми да искат ЕГН, за да предоставят услуги. Според него това може да стане със специални кодове.

Онлайн генераторите на валидни единни граждански номера няма начин да бъдат блокирани, защото самият алгоритъм зад изготвянето на ЕГН е публичен, обясни и.д. председателят на Комисията за защита на личните данни Веселин Целков пред бТВ вчера. Той съобщи, че все още не е получил жалбата от Цацаров. Според Целков "много отдавна е известно, че ЕГН не е сигурен идентификатор".

Почти никой не използва ЕГН като единствен идентификатор, единствената услуга е сайтът на НОИ и то в онази малка част, в която се дава проверка за здравен статус. Ако човек е в критично състояние, малко трудно е да се търсят допълнителни идентификатори, коментира Целков. Именно тази система обаче ни позволява да научим фамилията и инициалите на първите две имена зад всяко ЕГН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай