ОБЗОР: ДАНС на лов за джихадисти

ОБЗОР: ДАНС на лов за джихадисти | StandartNews.com

Полиция и жандармерия блокираха рано сутринта ромските махали в Пазарджик, Пловдив, Хасково и Смолян. Мащабната акция под ръководството на ДАНС и прокуратурата бе заради конкретни данни за обвързаност на местните духовни лидери с групировката "Ислямска държава". Лидерът им Ахмед Муса и няколко негови сподвижници са задържани.

Разследващи обявиха, че са разбили в зародиш звено на ИДИЛ в Пазарджик

Не знам какво е "Ислямска държава", обикновени мюсюлмани сме, казва жената на арестувания Муса

Хайка за крайни ислямисти започна ДАНС. Звено на радикалната групировка "Ислямска държава" бе разбито при спецакция на агентите и прокуратурата в Пазарджик. Клетката на "Ислямска държава в Ирак и Левента" (ИДИЛ), която е била все още в зародиш, е надушена от нашето разузнаване покрай проследяването на дейността на местния проповедник Ахмед Муса, научи "Стандарт" от разследващи.

Официално от прокуратурата съобщиха, че операцията е свързана с престъпления по Глава I и Глава ХIV от Наказателния кодекс, отнасящи се за тероризъм, престъпления против републиката, проповядване на антидемократична идеология и престъпления против мира и човечеството, пропагандиране на война и религиозна нетърпимост. Спецчасти на ДАНС нахлуха в 7 часа сутринта в джамията "Абу Бекир" в пазарджишкия ромския квартал "Изток", както и на още над 40 адреса в циганските махали на Пловдив, Смолян и Хасково. На тези места разследващите са имали данни, че се намират хора, поддръжници на Муса и идеите на "Ислямска държава".

За разпити са отведени близо 100 души, предимно религиозни лица и техни приближени, за които има данни, че проповядват радикален ислям и са предполагаеми поддръжници на терористичната организация. В хода на операцията от различните адреси и религиозни гнезда бяха иззети множество религиозни книги, ислямска литература, както и няколко компютърни конфигурации. Според данните родните ислямисти са поддържали активна връзка по интернет с представители на ИДИЛ. Конкретно властите посочват като основен двигател на тази дейност имамите от Пазарджик. Муса беше единственият, който получи осъдителна присъда за проповядване на антидемократична идеология в делото, по което заедно с него бяха обвинени още 12 имами. То приключи на първа инстанция в Пазарджишкия съд през март. Дни преди акцията на ДАНС Муса е засечен да публикува поредица от пропагандни материали на ИДИЛ в профила си във Фейсбук. Проповедникът бе задържан от маскирани агенти на ДАНС по време на сутрешната молитва в джамията. След ареста му последваха обиски в три от къщите му. Разпитвани бяха майка му и дъщеря му.

От полицията не претърсваха всички къщи, а само определени адреси в махалата, за чиито обитатели има данни, че са свързани с подготовката на терористична дейност. Все още се изяснява дали контактите с ИДИЛ са били с цел пращане на доброволци или става дума за извършването на терористични действия в Европейския съюз, твърдят разследващите. През септември Муса публикува на стената си във Фейсбук видео от сватба в квартала, на която група мъже носят тениски със знака на ИДИЛ. Впоследствие той премахна видеото, а мюсюлманите от махалата заявиха, че няма нищо притеснително, защото на тях пишело само "Единственият, който да обожаваш, е Аллах". Жената на Муса също коментира, че нямат нищо общо с ислямистите, а са обикновени мюсюлмани.

"Мирни хора сме, искаме да си изповядваме религията. Не знам за никаква "Ислямска държава", заяви жената. Председателят на местното настоятелство Яшар Мустафа също отрече всякаква връзка с ислямистите. Той коментира и друг скандален видеоклип, появил се наскоро в интернет. На него деца от махалата имитират рязане на глави, досущ като ислямистите. Мустафа коментира, че това всъщност е "художествен пърформънс" по повод Рамазана и представлявало сцена от Корана. Той бе възмутен от действията на маскираните ченгета, които нахлуха сутринта в джамията. "Дойдоха, взеха книги, които са на арабски език, и един компютър. Не зная за какво са им на тях. На нас тези книги са ни нужни за проповедите. В тях няма нищо, което да ги интересува. Книги като книги. По интернет четем и гледаме това, което и вие. Всеки може да отвори интернет и да види какво има там. Ние не сме с нищо по-различни", обясни Мустафа. Източници на "Стандарт" разкриха, че едната от иззетите литератури е за таухид - принципа на единобожието и ислямския монотеизъм, постановяващ, че има само един истинен Бог и че единствено Той заслужава да Му се служи. По обяд почти всички жители на квартал "Изток" бяха излезли по улиците и обсъждаха помежду си действията на властите. Мнозина коментираха, че Муса не е извършил нищо нередно, че вместо децата им да употребяват наркотици, той ги е научил на добро. Сега в квартала били забранени алкохолът, цигарите и музиката. В махалата прави силно впечатление присъствието на множество жени, забулени напълно, т.нар. пълен никаб. Местните пък яростно скачаха срещу всеки опит да бъдат снимани, тъй като по думите им това е в нарушение не само на правата, но и на религията им. Оказа се, че мнозинството от обучаваните от Муса хора всъщност изповядват стриктното спазване на шериата, който забранява тъкмо тези неща и е в основата на идеологията на "Ислямска държава". В момента на големи територии, основно в Сирия и Ирак, се обучават бойците на групировката. Сред екстремистите има и множество граждани на Европейския съюз. Служебният министър Велизар Шаламанов заяви, че сред тях са и българи, но не посочи доказателства за това.

Закопчаха ходжата на Асеновград

Ходжата на Асеновград Тефик, познат още с българското му име Стефан Димитров, е сред задържаните при мащабна акция на ДАНС. 30-годишният мюсюлмански духовник бе закопчан с белезници по обяд и натоварен в един от полицейските автомобили в ромската махала "Лозница" край река Чая. След това спецченгетата извършиха обиск в дома му. Отвътре са изнесени персонален компютър, лаптоп и множество книги с арабски йероглифи.

Според местните хора в къщата на ходжата често се събирали мъже с бради. По време на отвеждането на Тефик местните видели и жена с бурка, която била в "Мерцедес" с полицейска лампа. Жената със закрито лице седяла, пазена от полицаи, на задната седалка в автомобила, докато служителите на ДАНС отвеждали Тефик. Комшиите му разказаха още, че в Асеновград имало около 200 мъже от "ония с брадите", както ги наричали местните. Източници от местната полиция споделиха, че жената с бурката със сигурност нямало да остане да преспи в ареста. По същото време в пловдивската циганска махала "Столипиново" бяха отведени няколко човека с бради. Акцията под тепетата обаче е била съвсем краткотрайна и повечето хора в квартала дори не са разбрали за нея. Обиски и претърсвания е имало и в друга част на града - "Шекер махала". По неофициална информация на разпит са били отведени няколко от местните ходжи. Задържан единствено е Ахмед, за когото има данни, че се занимава с трафик на хора. Извършен е и обиск в къщата му на улица "Храбрец" в махалата. Местните се кълняха, че при тях нямало от "брадатите" и Ахмед не бил такъв. Единствените с бради били ходжите. За забулени жени в "Столипиново" пък изобщо не можело да става дума, защото в махалата не били виждали такива от години.

Зелената джамия не е към мюфтийството

Джамията "Абу Бекир" или "Зелената", както я знаят в ромския квартал "Изток" в Пазарджик заради цвета на фасадите й, не е под юрисдикцията на Главно мюфтийство. Дори не се води духовен храм, а е частен имот. Просто къща с минаре. Построена е в края на последните къщи на квартала върху парцел, собственост на местния жител Янко Мишев. Теренът му е продаден от община Пазарджик през 2001 г. с благословията на тогавашния кмет Иван Колчаков. През 2002 г. е издадено разрешение за строеж на молитвен дом. Според юристи обаче подобно разрешение е противозаконно, тъй като не може да се издава на частно лице. Джамията е регистрирана на калната улица "Петко Д. Петков" като "мюсюлманско настоятелство" през 2008 г. Самото настоятелство е регистрирано с председател Янко Мишев, собственик на джамията, и секретар - Бранимир Змийчаров. Сградата получава Акт 16 едва през 2011 г., след като от Енергото спират тока на молитвения дом заради липса на разрешителното за ползване и в квартала избухва бунт. Любопитен факт е, че за периода от построяването на джамията през 2001 г. до узаконяването й през 2011 г. от 30-те му хиляди жители 15 000 стават мюсюлмани.

Жена с бурка и двама брадати прибрани в Смолян

Забулена изцяло жена и двама мъже с дълги бради бяха задържани от полицията в Смолян. Тримата са от златоградското село Страцево и за тях има данни, че са изнасяли проповеди за радикален ислям. Извършени са обиски и изземвания от жилищата им. Конфискувано е голямо количество религиозна литература, предимно на арабски език. Източници на "Стандарт" разкриха, че двамата мъже с брадите са духовни лица, а жената с бурката е съпруга на единия от тях. Разследващите са провели разпити с подсъдимите по делото "13-те имами", които са от Смолянско. Това е главният мюфтия на града Неджми Дъбов и имамите на Рудозем и Мадан - Хайри Шерифов и Байрям Ушев. Дъбов нашумя преди години с инициативата мюсюлманките да се снимат за паспорти само забрадени.

Ромският имам отговарял за гетата

Приел исляма в Австрия, преди това бил евангелист

39-годишният ромски имам от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед всъщност в зората на демокрацията е ревностен евангелист. Първоначално в квартал "Изток" пристигат множество пастори от eвангелска църква. Към религията го запалила майка му Живка, която е ревностна християнка тогава, а сега - мюсюлманка. 20-годишният младеж се увлича бързо по религията. През 1995 г. Муса заминава като гастербайтер в Австрия. Там заедно с още няколко местни младежи работят като общи работници. Приютили се в тамошна джамия, където им давали храна и подслон. Така младият мъж постепенно се запалва по мюсюлманската религия. Бъдещият духовник приема исляма в Австрия, а след завръщането си в България се записва да учи в мюсюлманското училище в родопското село Сърница. Жена му Светла също приема исляма и името Шасине. Забулва се напълно от главата до петите. Самият Муса изкарва и обучение в Египет, след което 10 години е проповедник в Чирпан. През 2004 година Муса е задържан в създадената от него джамия "Абу Бекир" с ислямска радикална литература. На покрива на къщата си пък развявал ислямско знаме. Година по-късно Пазарджишкият съд го осъжда на 3 години условно за проповядване на халифат, отричане на светската държава и членство в забранена мюсюлманска фондация "Ал уакъф ал ислями".

Според прокуратурата Муса е определен на сбирка на ислямисти в Истанбул за отговорник по ислям в ромските квартали в цялата страна. Първоначалните му задачи са да набира "нови мюсюлмани" главно сред ромската общност. Въпреки че се говори, че е спечелил милиони, Муса живее скромно. Къщата му е само на един етаж, вторият все още се строи. Дели две стаи с баба си Фанка, съпругата и четирите си деца. След произнасяне на втората му осъдителна присъда от 1 година затвор по делото "13-те имами" Муса получи общо 4 години зад решетките. Съдебното решение все още не е влязло в сила. Юристи коментират, че ако срещу него бъдат повдигнати нови обвинения и те издържат в съда, духовникът със сигурност този път ще влезе зад решетките.

Томове арабски книги прибраха в Хасково

Цяла библиотека с арабска литература и религиозни мюсюлмански книги бяха иззети при спецакцията на ДАНС и прокуратурата в Хасково. Разследващите търсят улики за проповядването на радикален ислям в региона, потвърдиха за "Стандарт" от местната полиция. Операцията се ръководи от София, а униформените от Хасково имат само охранителни функции. Освен в града ченгета тарашиха и адреси в околните села. До обяд бяха проверени 5 жилища в областния град. Оттам освен литература са иззети и множество компютри, през които е осъществявана връзка с хора от Близкия изток и Турция. Намерени са и съмнителни неща - текстове на арабски език и символи, които се използват от терористична групировка.

Тепърва експерти ще правят превод на откритите книги и документация. Главният мюфтия Басри Емин ефенди обяви, че мюсюлманите тук са добри и не се занимават с такива работи. Историята обаче сочи обратното. През април 2011 година бе повдигнато обвинение за проповядване на радикален ислям на хасковския търговец Кадир Кадир. В жилището му в село Козлец бяха открити томове литература на забранената включително и в Турция радикална секта Хакикат Въкфъ. Основателят й Юмер Юнгут е преследван заради проповядването на въоръжена борба срещу християните и юдеите. Кадир бе осъден условно на 1 година затвор. Присъдата му е потвърдена от Върховния касационен съд.

Бурки за 10 лева

Традиционните черни бурки, с които се покриват жените на ислямистите, могат да се намерят за 10 лева в малко магазинче на улица "Места" в ромския квартал "Изток" на Пазарджик. Представлява черен воал, само с един тънък процеп за очите, който се мята върху главата. Продават се и черни манта, които покриват изцяло тялото на жените. Местните твърдят, че магазинът е собственост на самия Ахмед Муса. Платовете се внасяли от Турция и се шиели у нас.

Грешна поща извести медиите

Погрешно изпратен имейл до медиите в Пловдив и Пазарджик разкри началото на специализираната акция. От пресцентъра на държавното обвинение в Пловдив изпратили информация за старта на арестите до пощите на кореспондентите. Така от ранни зори заедно с полиция и жандармерия пред джамията "Абу Бекир" в Пазарджик се бяха събрали и множество журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай