Обвиниха петима висши граничари за корупция

Обвиниха петима висши граничари за корупция | StandartNews.com

Взимали пари от каналджии за трафик на мигранти

Петима висши служители на "Гранична полиция" в Свиленград са обвинени за получаване на подкупи от каналджии. Те се разследват от Специализираната прокуратура като организирана престъпна група.

Сред петимата е зам.-началникът на граничен пункт Елхово Стойчо Димитров, както и двама началник-смени Иван Иванов и Евгени Тишков. Обвинен е и граничния полицай Маргарит Гьорчев. Последният обвинен е Юлиян Узунов, който е задържан от полицаи от отдел "Вътрешна сигурност" в момент на получаване на повкуп от $5 000, за да пропусне през границата на група от 30 мигранти. Узунов е работил в групата „Оперативно-издирвателна дейност" при ГПУ „Свиленград".

Граничните полицаи взиламил парите от каналджии, които организирали трафик на мигранти от Турция към западна Европа. Според събраните до момента доказателства групата е действала поне от юли 2015 г. Тя е „работила" с различни каналджии, като е получавала подкупи не само за пропускане през държавната граница на определени групи мигранти, но и за спиране или задържане на нелегално преминаващи, водени от каналджии-конкуренти. В процес на установяване е колко групи са били преведени по тази корупционна схема, срещу какви суми и на кого са били разпределяни получените подкупи.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Юлиян Узунов е наложено прокурорско задържане до 72 часа, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. За него ще бъде поискано от Специализирания наказателен съд „Задържане под стража". Уточнява се на кои от останалите четирима гранични полицаи да бъде поискан постоянен арест, и на кои мярка за неотклонение „Парична гаранция".

Фрапиращ факт е, че граничарите прибирали рушвети от каналджиите , с които работят не само за да допуснат групите от чужденци, водени от тях, но и за стопират преминаването на други групи, водени от каналджии конкуренти.

Установява се колко чужди граждани са влезли у нас с помощта на граничните полицаи от Елхово и срещу какви суми те са били допускани. В въпрос на установяване е и на кого са били
разпределяни получените подкупи.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Юлиян Узунов е наложено прокурорско задържане до 72 часа. За него ще бъде поискано от Специализирания наказателен съд „Задържане под стража". Уточнява се на кои от останалите четирима гранични полицаи да бъде поискан постоянен арест, и на кои мярка за неотклонение „Парична гаранция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай