Няма задържани лица след спецакцията в софийски ресторанти тази сутрин

Снимка: БГНЕС

Няма задържани лица след спецакцията в софийски ресторанти тази сутрин | StandartNews.com

Към момента няма задържани лица. Съгласно НПК собствениците и хората, които ползват имота трябва да присъстват до приключване на претърсването. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев за акцията на Специализираната прокуратура в София от тази сутрин, при която бяха претърсени два столични ресторанта.

„След приключването на претърсванията наблюдаващите прокурори ще извършат анализ за кои от тях са събрани доказателства и за кои не", посочи той. „Към края на деня евентуално някои лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност", обясни Иван Гешев и допълни, че има и вариант някои от тях да бъдат задържани за 24 часа по Закона за МВР. „От вторник предприехме действия за събиране на доказателства за ръководните нива на организираната престъпна група", обяви зам.-главният прокурор.

„До този момент към наказателна отговорност са привлечени лица, които работници и шофьори. Това са хора от по-ниските нива в производството на цигари", коментира Гешев. „От сутринта се провеждат действия по разследване, основно претърсвания и обиски на домашни адреси, офиси и ресторанти", посочи той и уточни, че обиските продължават, а анализите ще бъдат готови до края на вечерта.

Имаме информация, че в ресторантите може да има вещи и книжа в интерес на разследването. Проверяваме дали финансовият ресурс от незаконните фабрики за цигари е „изпиран" през ресторантите, каза още Гешев. „Вероятно ресторантите са част от легалния бизнес на хората, които проверяваме. Теоретично е нормално, когато човек генерира определен финансов ресурс от незаконна дейност, той да бъде „изпран" и вложен в нещо", коментира той.

„За акцията в София имахме информация за около 20 адреса. В хода на работата излязоха други адреси на територията на Сливница и област Перник. Какво ще се намери там, ще е ясно към края на деня", каза още Иван Гешев.
Според мен незаконните фабрики за цигари в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан генерират поне 10 млн. лева на месец, пресметнал Иван Гешев. „Събираме доказателства от кога са работили и колко цигари са произвеждали", посочи той. „Към момента няма данни лица по случая да са напуснали страната", коментира Гешев. Той уточни, че собствениците на Сръбския ресторант „Бест" не са присъствали на акцията.

„Няма да цитирам имена, докато няма привлечени към наказателна отговорност", обяви зам.-главният прокурор.

„Доказателствата ни са, че определени лица са организирали производството, занимавали са се с пласмента и са получавали финансов ресурс от фабриките за цигари", заяви Гешев.

Попитан има ли връзка спецкацията в София с тази срещу Миньо Стайков в Карнобат той поясни: „Официална връзка няма. Това е на ниво доказателства, на ниво оперативни данни няма да коментирам. На ниво доказателства връзка няма". „Колегите от МВР- Пловдив са придобили информация за лица, свързани с пране на пари. Тръгнали са по тази линия и са стигнали до фабрики в цялата страна. Сигнализирали са Окръжна прокуратура- Пловдив. Към онзи момент не са били налице доказателства за организирана престъпна група", обясни Иван Гешев. „Разговаряхме колегиално, анализирахме ситуацията и направихме съответната организация за ангажиране на наказателна отговорност на реалните собственици на фабриките", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай