Ново бедствено положение в Северозапада /ОБНОВЕНА/

фото БНР

Ново бедствено положение в Северозапада /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Свикахме Кризисен щаб, на който се взе решение в Община Брегово да бъде обявено бедствено положение заради пълноводието на река Тимок и обилното снеготопене. Това заяви кметът на община Брегово инж. Милчо Лалов, цитиран от Фокус.

„Много големи количества вода са стигнали до защитните съоръжения, до дигите. Остават още около 20-30 см, за да прелеят дигите и водата да навлезе в населеното място", посочи той. „На място има екипи на пожарната, очакваме техника от Видин, за да разшири един прорез и придошлите води да се оттичат обратно в коритото на река Тимок. Пожарната е тук и си върши работата добросъвестно", обясни кметът.

„В заповедта за обявяване на бедствено положение имаме текст, че при евентуално продължаване на прииждането на водите ще се евакуират хората, които могат да бъдат засегнати от ситуацията. На този етап не се налага евакуация", заяви Милчо Лалов.

Няколко часа по-късно Лалов направи нова равносметка на ситуацията.

"Залети са няколко места, но общата им площ около 10 хил. декара. Има спад в нивото на водата, но той е минимален – около 2 см.", обясни кметът. На въпрос дали преминаващата в непосредствена близост река Тимок е най-големият източник на опасност, той отговори: „Според мен не е само Тимок. Може да има и дъждовни води, води от топене на снегове. Според основното е, че има изпускане на водни съоръжения от територията на Република Сърбия. Дано тези количества води да не преминават през флотационни съоръжения на „Мини бор", защото те ще бъдат източник на замърсявания с тежки метали, а при нас има регистрирани такива замърсявания отпреди 30 години". „Най-големият проблем е, че питейната вода е точно в съседство с това заливане и има опасност от просмукване и от екологична катастрофа", допълни кметът и настоя в най-кратки срокове да бъдат иззети проби и анализирани резултатите от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай