Нова дрога пробива на българския пазар

Нова дрога пробива на българския пазар | StandartNews.com

Ученици са засичани да употребяват наркотици още в 6 клас, най-масова е марихуаната, каза Стефан Бакалов от Отдела за борба с наркотрафика в Агенция "Митници".

Най-масовият вид наркотици сред подрастващите у нас са марихуаната и амфетамините, показват данните на Агенция "Митници". "Зависи от училищата. Има училища, в които се наблюдава употреба и на хероин. Има и училища, в които предимно се употребяват амфетамини. Вече за марихуаната, за съжаление, това явление е толкова масово, че аз лично не мога да се наема да го опиша", обясни Бакалов.

По думите му в момента на пазара на наркотици навлиза нов вид дрога - фентанил. Това е вид заместител на хероина, който е изключително опасен. "Фентанилът е вид синтетичен опиоид, който в последните две-три години в Щатите специално е взел няколко хиляди жертви. В момента в Европа е доста масов и за съжаление вече има и няколко случаи на засечена употреба и в България", поясни Балаков.

В последните месеци на летище София има няколко засечени опита за пренос на кокаин. В повечето случаи наркотикът се пренася транзитно, тъй като у нас пазарът му е малък, допълни Бакалов. По данни на Агенция "Митници" 2017 година държи рекорд по заловени наркотици у нас.

Основният трафик на хероина е от Близкия Изток към Западна Европа. България е част от пътя на дрогата. Традиционно синтетичните наркотици се движат по обратния път - от Западна Европа. Хероинът влиза през Капитан Андреево, Лесово, Малко Търново, а изходните му пунктове са Дунав мост 1 и 2, Калотина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай