Маскирани задигнали златото в Благоевград

Покрили камерите с хавлии от съседния магазин, но една от тях заснела кадри от обира

Маскирани задигнали златото в Благоевград | StandartNews.com

Ползвали почерка на "Люлинската бригада" отпреди седем години

Обирът на златарското ателие в центъра на Благоевград, на улица "Пере Тошев", е дело на професионалсти. Те действали като на филм - смело, дръзко и уверени в успеха си. Сигурно е, че бандата е наблюдавала дълго време обекта и е била наясно с разположението на всички помещения във и около него, както и с точното място на видеокамерите. В ранните часове във вторник, към 05,00 часа, най-вероятно е направен ударът.

За да стигнат до плячката от 2,5 килограма златни накити и около 15 килограма сребърни бижута на обща стойност над 120 000 лева, апашите използвали почерк, който напомня на нашумялата преди 6-7 години "Люлинска бригада" от Кюстендил. Те успели да отключат входната врата на жилищната кооперация. После разбили лесно катинара на стаичка, използвана за мазе. Работили като къртици през нощта, без да бъдат чути от живеещите на горните етажи семейства. От избата е пробита дупка в дебелата поне 40 сантиметра стена на съседния магазин за дрехи.

После е направен втори пробив на отвор с размери 40 на 60 сантиметра към златарското ателие. То се охранява от фирма "Алфа Секюрити", но сигналът за взлом не стигнал до охранителите. Сигнално-охранителната техника била заглушена с така наречената тапа. Монтираните камери пък били внимателно и добре покрити с кърпи, тъй като в предната част на ателието се продават и хавлии. Крадците ги използвали удачно, за да прикрият следите си. Все пак направили и малък пропуск в действията си. Не успели да покрият плътно една от камерите. От нейния запис криминалистите видели как крадец с маска на лицето се промъква през дупката с гръб към златарското ателие, за да не бъде заснет. Задигнати са златни и сребърни бижута, след което измъкването от обекта е станало по обратния път. Външната врата на ателието е непокътната. Сигнал за дръзкия и нагъл обир е подаден в полицията в 07,37 часа във вторник от съпругата на един от хазяите на търговските обекти.

Тя усетила миризма на изгорял метал, а стълбището било задимено. Погледнала в мазето и видяла дупката в стената. Собственикът Красимир Петков, който е наемател на помещението, е съсипан от този удар. Надява се полицията да си свърши работата и да разкрие обирджиите. Акцията по обира е била предварително планувана и е изпипана до последния детайл. В ателието извършвали и ремонт на златни и сребърни накити. По този начин са изчезнали и бижутата на десетки благоевградчани, които ги оставили на поправка там. Полицията е извършила оглед, разпитват се съседи, преглеждат се и записите от видеокамерите на обектите, които са наблизо. По случая е образувано досъдебно производство. За последно през юли 2010 г. жертва на бандити стана златарско ателие в Благоевград. Тогава бе атакувано ателие "Карат" на улица "Васил Мечкуевски" зад сградата на ГУМ. Крадците заплашиха двамата съпрузи собственици с пистолети и отмъкнаха около 4 килограма злато посред бял ден, към 10,00 часа сутринта. Белият джип БМВ, използван от 4-мата нападатели, бе намерен опожарен в нива край градa няколко дни по-късно. Извършителите останаха неразкрити.

По същия начин обраха и банка в Петрич

В нощта на 31 май срещу 1 юни 2009 г. бандити обраха гражданския трезор на петричкия клон на "УниКредит Булбанк" в южния град. Крадците са изкъртили желязната решетка, затваряща английския двор, характерен за 4-етажните блокове отпреди 40 години. След това проникнали в мазето, разбили едноредова тухлена стена, изправила се на пътя им, и проникнали в помещението с кутиите на трезора. Те не са могли да стигнат до помещението със сейфа, тъй като ги е спряла блиндирана врата. Бандитите са разбили 37 касети от трезора и са изпразнили съдържанието им. Двойно подсигурената охранителна система на частната охранителна фирма "161" по необясними причини не се е включила. Никой от живеещите в 4-етажния блок не е чул шум. Касетите са отворени по механичен начин - в тях имало пари, ценности и документи. Престъплението е извършено изключително професионално, признаха тогава криминалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай