Издирват Бирмите и баща им за участие в организирана престъпна група

Издирват Бирмите и баща им за участие в организирана престъпна група | StandartNews.com

Бизнесменът Евлоги Станоев, както и синовете му Антон Станоев и Георги Станоев - двамата известни с прякорите си Бирмите, заедно с още шестима души са обвинени за участие в организирана престъпна група, обяви днес ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева. Тя припомни, че в Пловдив преди около 20 дни бяха установени нелегални фабрики за производство на тютюн.

„Колегите в Пловдив бяха събрали сериозен ресурс от доказателства. Ние трябваше да доизградим доказателствата, за да установим кои са лицата, които са осъществявали контрола, финансирали са и са се облагодетелствали от цялата престъпна дейност. На настоящия етап от разследването е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група на 9 лица. Три от тях са част от обвинените от Пловдив, задържани за акцизни стоки без бандерол. Останалите шест лица са се занимавали с финансирането на тези фабрики – осигурявали са лица, на чието име да бъдат помещенията, в които са държани машините за производство на тютюн", обясни прокурор Начева. Тя уточни, че Лидия Станоева не е била обвинена, но сред обвинените са Евлоги Станоев и Георги Станоев.

„При обиска са иззети документи, парични средства и носители на компютърни информационни данни, които тепърва ще анализираме. Имаме и свидетелски показания. Става дума за около 40 тона намерен тютюн, близо 50 хил. кутии цигари – говорим за сериозни обороти, за милиони левове", обясни прокурор Начева. Тя посочи, че не може да се твърди за връзка между другия подобен случай на разбита организирана престъпна група за производство на цигари, при която беше арестуван бизнесменът Миню Стайков.

„Част от задържаните девет лица са криминално проявени лица – съдени са за трафик на наркотици, за нанасяне на телесни повреди, един от тях е регистриран и за убийство. Тепърва ще им се проверява съдебното минало", обясни Начева.
На въпрос дали Георги Станоев, Антон Станоев и Евлоги Станоев са задържани, прокурор отговори: „Те са обвинени задочно. Не са установени към момента. За един от тях има информация, че е напуснал пределите на страната. Другите двама най-вероятно са в България, предприети са действия за издирването им. При положение, че тези фабрики, за които установихме, че са били контролирани от тях, бяха разбити преди 20 дни е съвсем нормално тези лица да се укриват. Предприели сме мерки, издирваме ги". Начева увери, че лицата ще бъдат установени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай