Иван Захариев имал психично заболяване

Иван Захариев имал психично заболяване | StandartNews.com

21-годишният живеещ в Австралия българин Иван (Джон) Захариев, който беше обвинен в тероризъм, има психическо заболяване, което го прави негоден за работа. Това заяви баща му Светломир Захариев пред bTV. По думите му момчето е имало лека форма на аутизъм и даже е получавало инвалидна пенсия.

Въпреки това, обаче, по време на колежа Иван е преминал 4-годишно обучение в Австралийския корпус на кадетите, тъй като е било преценено, че състоянието му го позволява.

„Той прие исляма през 2013 г., току-що завършил училище. В този момент в Австралия се развиваше страхотна кампания за свещеници католици педофили. Той се разочарова много от християнството, беше в християнско училище", разказа бащата. По думите му местният ходжа усетил, че младежът е разколебан и го свързал с млади мюсюлмани на неговата възраст, които веднага станали близки с него.

След 2-годишни усилия на Светломир Захариев Иван се върнал към християнството, бил разочарован и от исляма. По това време бащата поискал да се върне в България заради напредналата си възраст.

Прокуратурата обаче твърди, че Иван Захариев е посещавал тайни квартири в Сирия и е бил обучаван от „Ислямска държава", а на стрелбища у нас е насочвал оръжие срещу инструктор. Когато младежът успял да се види с баща си след ареста, се разплакал: „Не можа да ми каже много, извини ми се, че ми е причинил толкова много неприятности".

Светломир Захариев заяви, че „това е златна мина за държавата, която иска да покаже, че и тя се бори с тероризма".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай