Ицо Полицая и аверът му издадени от затворник

Полицаи са оградили мястото пред бл. 29 в столичния жк "Разсадника", където издъхна Христо Георгиев

Ицо Полицая и аверът му издадени от затворник  | StandartNews.com

Преди да напусне килията, Човката се похвалил за готвения удар

Двамата били следени още от 17 юни, от МВР знаели къде е и тайното им убежище

Застреляният от полицаи след зрелищна автомобилна гонка във вторник Христо Георгиев е бил предаден от затворници. Това е една от версиите за фаталния край на 45-годишния бивш служител на реда, станал известен в подземния свят като Ицо Полицая. Той готвел поредния обир на заложна къща заедно със своя авер Росен Рангелов-Човката, който на 10 юни излезнал на свобода. Докато бил зад решетките, той се изпуснал пред съкилийници за готвения удар. Те пък срещу съответни бонуси изпели цялата схема на полицаи от затвора, твърдят запознати.

Затова още на 17 юни в МВР разработили план как да неутрализират Ицо Полицая и Човката. Двамата били поставени под постоянно наблюдение.

Ченгетата от сектор "Грабежи" в СДВР научили любимите маршрути на бандитите, с какви коли се движат, къде е тайното им леговище.

Затова, когато в 14,40 ч във вторник телефонът в СДВР звъннал с новината, че е обрана заложна къща на бул. "Ломско шосе", оперативните служители веднага започнали да чертаят планове откъде най-вероятно ще се изтеглят Ицо Полицая и Човката.

Случайният минувач, който видял двамата бандити с маски и ръкавици как излизат от заложната къща, съобщил на телефон 112, че обирджиите са се качили във "Фолксваген Пасат". Минути по-късно станало ясно, че колата е крадена 3 дни по-рано, очевидно специално за удара. След това полицай се обадил, че

двамата зарязали голфа и се прехвърлят в джип "Мицубиши Паджеро"

"В този момент вече знаехме, че преследваме Ицо Полицая и Човката, веднага пуснахме регистрационните номера на джипа за издирване по камерите", признаха днес от СДВР. Три полицейски автомобила преградили бул. "Възкресение". Джипът обаче ги помлял заедно с още 7-8 паркирани автомобила. Последвала престрелката между бандитите, които първи открили огън, и полицаите. След това Ицо Полицая слязъл от джипа и спрял преминаваща кола. Под заплахата на дулото на пистолет, шофьорът завил по бул. "Вардар" и след това влязъл в първия десен завой към блок 29 на квартал "Разсадника". Христо Георгиев обаче бил уцелен от полицейски куршум и се свлякъл до дърво в градинката до блока. Там го намерили униформените, които според МВР му оказали първа помощ и извикали линейка. Докато тя дойде обаче, Ицо Полицая издъхнал. Човката успял да се укрие в тайното леговище, но полицаите знаели предварително адреса и нахлули в жилището. Там арестували Рангелов, който дори успял да си свали бермудите и да навлече анцуг.
"Заведени са 2 досъдебни производства.

Едното е

срещу Рангелов за въоръжен грабеж с големи размери

ще има и обвинение за опит за убийство на полицай и повреждане на имущество", заяви днес прокурорът Чавдар Ангелов от Софийска градска прокуратура.

Второто досъдебно производство ще бъде срещу неизвестен извършител и е за убийството на Ицо Полицая. Тепърва ще се изяснява дали в крайна сметка ще бъде прехвърлено обвинение, или ще бъде гледано като самоотбрана. Чакат се експертизи, които ще покажат и кои униформени са уцелили бандитите.

Двама полицаи, участвали в преследването, са с охлузни рани, имат и съмнения за комоцио. Всички участници в акцията ще минат задължителна проверка при психолог, тъй като е имало непосредствена опасност за живота им, обясни днес директорът на СДВР Младен Маринов.

От обира на "Ломско шосе" Ицо Полицая и Човката си тръгват с десет бона кеш и златни бижута за 37 000 лв. Радостта им обаче трае съвсем кратко.

Вади пистолет срещу бивши колеги преди 3 г.

Убитият обирджия Христо Георгиев е роден във Враца. Не е ясно как попада в МВР, но още през втората година от службата си като оперативен работник в столичното 9-то РПУ е хванат, че се опитва да изтрие досието на люлински обирджия. Уволнен е дисциплинарно за "корупционни действия" по думите на директора на "Национална полиция" Христо Терзийски.

За кратко Ицо Полицая се движи с хората на радомирския бос Янко Ваташки-Лудия. От 2008-2009 г. привлича при себе си Росен Рангелов-Човката. През 2010 г. двамата са арестувани по време на показната полицейска акция "Златарите". Ицо Полицая е смятан за тартора на група, извършила серия от нагли обири на златарски ателиета. Сред тях е магазин в РУМ "Младост" и още един на Кооперативния пазар в същия квартал.

Твърди се, че Ицо Полицая е участвал в 9 обира. Един от най-дръзките е през 2013 г., когато напада два магазина за бижута в Монтана.

На 31 август около 19 часа в полицията във Враца е обрана бензиностанция "БГ ойл". Твърди се, че това е дело на Георгиев, който отмъкнал касата с 3100 лв. в нея.

Ако беше жив, Георгиев трябваше утре да се изправи пред Врачанския окръжен съд.

Там трябва да се гледа делото за обира на на клона на "Асет Банк" на пъпа на Враца, който е атакуван вечерта на 1 октомври 2013 г. По това време банката вече е затворила, в офиса е само охранителят, който очаква колата с инкасото от големите търговски вериги. Бандитите го издебват в гръб, докато пренася чувалчетата с пари.

Ицо Полицая заедно с брат си Людмил и Иван Цветанов отмъкват 91 565 лева. Обирджиите обаче са разкрити много бързо. Людмил и Иван са заловени още на следващия ден. Двамата пропяват пред следствието и у тях са открити 7 хиляди лв. от обира на банката, от останалите обаче няма и следа. Парите ги няма и до ден днешен. Оказа се, че те не са собственост на банката, а на частна фирма и физически лица. Делото тръгна през лятото на миналата година, но и досега няма нито едно съдебно заседание, на което да са се явили тримата подсъдими.

Христо Георгиев е открит месец по-късно в столичния кв. Св. Троица, когато за първи път вади оръжие срещу бившите си колеги.

Ицо успява да избяга, като открадва джип. По петите му са баретите от СОБТ. "Тогава той се опитва да извади пистолет, но след това се отказва и го прибира", разказват участници в акцията. Все пак е заловен в края на ноември 2013 г. в софийския квартал Чепинци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай