Христо правил паспорти менте заради дългове

Христо правил паспорти менте заради дългове | StandartNews.com

Двама в ареста за фалшивите сирийски документи

Дългове и немотия принудили Христо Лозев да се захване с престъпния бизнес с изготвяне на фалшивите сирийски паспорти, научи "Стандарт". Той е един от шестимата, които са обвинени в извършване на документни престъпления по случая с разбитите на 26 август от МВР печатници за фалшиви сирийски паспорти. За организатори са сочени Георги Иванов и Христо Лозев, съобщи пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото Николай Ингилизов. Останалите са Пейо Марков, Аспарух Щерев и Цветан Бабаджанов, както и майката на Христо - Танчи Лозева.

"Към момента са повдигнати обвинения само за документни престъпления. Районната прокуратура няма компетентност да повдига по-тежки обвинения, включително и за застрашаване на националната сигурност. Впоследствие ще преценяваме дали делото следва да бъде изпратено по компетентност на специализираната прокуратура в София", каза наблюдаващият прокурор Ингилизов.

Късно в сряда вечерта Районният съд в Пловдив остави в ареста Христо Лозев и Георги Иванов. Танчи Лозева и останалите трима са на свобода с по 3 хиляди лева парична гаранция.

Близо 40-годишният Христо Лозев е роден в Карлово, но се е установил в Пловдив. За него говорят, че толкова е затънал в дългове, че апартаментът му в Пловдив бил ипотекиран и го продавала банка. Майка му Танчи Лозева също е част от групата, твърдят от обвинението. Тя и съпругът й са известни печатари в Пловдив, вече пенсионери. Бизнесът бил наследен от сина им. Във вилата били намерени част от заготовките за сините паспорти и множество етикети за нелегален алкохол, твърдят запознати. Бащата на Христо обаче не знаел с какво точно се занимава семейството му, затова не бил арестуван. Георги Иванов е от Йоаким Груево. Той е осъждан за печатане на фалшиви пари през 2006 година. Иванов е с основно образование, но има строителна фирма. Останалите обвиняеми са Пейо Марков, Аспарух Щерев - Паро и Цветан Бабаджанов. В печатницата на Паро в пловдивския квартал Столипиново били открити уличаващите доказателства за престъплението. По думите на Ингилизов дейността на групата е пресечена в сравнително ранен етап. Няма данни чужди служби да са подпомагали дейността им.

"Търсим съдействието на турската страна във връзка с обстоятелства, които са от значение за доказване на обвинението," допълни наблюдаващият прокурор. Акцията срещу двете печатници за фалшиви документи бе проведена на 23 август. Заловените 10 000 подправени документа за самоличност с отлично качество са били предназначени за влизане на хора от трети страни, представящи се за сирийски бежанци. "Предотвратена е сериозна заплаха за националната сигурност, защото с тези паспорти за статут на бежанци са можели да кандидатстват лица, които нямат такива права", коментира тогава главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Шестимата обвиняеми не са джихадисти

Адвокат Александър Попчев

Шестимата, обвинени за съставянето на фалшиви сирийски паспорти, не са джихадисти, заяви пред журналисти адвокат Александър Попчев. Те са невинни до доказване на противното. Не вярвам, че у тях е имало умисъл да печатат паспорти с цел да влизат сирийци, каза адвокат Попчев. Според него интересът им е бил само финансов, но не са спечелили. Не са намерени парите, не са намерени и готови паспорти, а само заготовки. До момента няма обвинение за застрашаване на националната сигурност, а само за документни престъпления по чл. 308, ал. 7. Наказанието е до 10 години. "Обвинението е много сериозно и не го подценявам в никакъв случай", каза още адвокат Попчев. Той е категоричен, че ще обжалва мерките за неотклонение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай