Хероин за 63 млн. спипаха във Видин

Дрогата пътувала като подправки, пюре и плочки за Холандия

Хероин за 63 млн. спипаха във Видин | StandartNews.com

432,22 кг хероин, чиято стойност е 63,48 млн. лева, е задържан на ГКПП "Видин". Дрогата е била в ирански тир, който трябвало да кара прочки в Холандия, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той даде специално пресконференция по този и други подобни случаи.

Имаме задържан автомобил, имаме задържан товар, имаме задържан шофьор. Трафикантите стават стават все по-изобретателни и затова искам да благодаря на окръжна прокуратура във Видин, на служителите в митницата и колегите от МВР, заяви Цацаров.

По първични проверки на нашите експерти въпросният хероин е с изключително висока чистота, наближаваща 70%. Прогнозните му цена по разценка на съдебната ни система е 63 млн. 484 хил. лева", обясни Георги Костов, шеф на агенция "Митници".

На 24 април 2017 година на ГКПП „Капитан Андреево" в 09.00 часа е спрян за щателна митническа проверка ТИР, управляван от ирански гражданин, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.  ТИР-ът превозва подправки за паниране на пилешко месо. В 468 от кутиите, вместо подправка, има 214 кг. хероин", продължи обвинител №1 на републиката. "По документи ТИР-ът е с крайна дестинация Полша. Към настоящия момент се провеждат действия по разследването. Водачът е задържан", обясни Цацаров все още установява крайният получател и се смята, че той най-вероятно е в Холандия.

"На 5 юли 2016 в 17.30 часа на ГКПП „Лесово" започва митническа проверка на товарен автомобил с полуремарке. ТИР-ът е с иранска регистрация, шофьорът е ирански гражданин и товарът на ТИРА-а са кутии с доматено пюре, продължи главният прокурор. При извършената митническа проверка се установява, че в част от кутиите, има хероин", обясни той. „Огледът е доста труден от физическа гледна точка, на колегите им се налага, използвайки нормални отварачки, да отворят цялото количество в ТИР-а", допълни главният прокурор. „Хероинът е с общо тегло 200 кг, концентрацията на активно вещество тогава е 58%. Стойността на хероина е 18 млн. лева", заяви той. По думите му шофьорът на ТИР-а е задържан, а към настоящия момент тече срокът за внасяне на обвинителен акт в Окръжен съд - Ямбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай