Гръмнали Орхан Изиров за дълг от 15 000 евро (ОБЗОР)

Гръмнали Орхан Изиров за дълг от 15 000 евро  (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дълг от 15 000 евро към петричкия бизнесмен и наркотрафикант Орхан Изиров отнел живота му. Смъртната присъда "издал" длъжникът му Георги Георгиев от санданското село Склаве, а убийството извършил приятелят му Радослав Валеов от симитлийското село Полена. Двамата остават зад решетките с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" с решение на благоевградския окръжен съд, взето късно в събота.

Те ликвидирали Изиров заради неуредени сметки от продажба на дрога. В последните месеци той притискал 33-годишния Георги да му върне дълга от пласиране на наркотици. Вместо да се разплати, криминално проявеният мъж решил да убие доскорошния си партньор. Разкрил плана си пред своя приятел Радослав, който се съгласил да му направи тази "услуга" и да извърши престъплението, тъй като живеел в квартирата на Георги в Благоевград. Георгиев се обадил на Изиров по телефона на 14 януари вечерта и му казал: "Ела на пътя между селата Първомай и Кавракирово, там ще дойда, за да ти дам 4000 евро. Останалите ще ги издължа другата седмица". Бизнесменът отишъл на уреченото място, за да си вземе парите. Там обаче, скрит зад дърво, го чакал с боен пистолет в ръка Радослав Валеов, който го прострелял смъртоносно от упор в лицето и офейкал заедно с поръчителя. Според друга версия Георги и Радослав снабдявали с наркотици Изиров, за да ги изнася той в съседна Гърция. Петричанинът обаче разреждал дрогата с чай, за да изкара повече пари за себе си. Убийците му разбрали за тези негови практики и затова решили да го ликвидират.

Килърът Радослав:

Стрелях, за да направя услуга на приятел

Георги Георгиев и Радослав Валеов признали къде са скрили оръжието и завели полицаите в покрайнините на Благоевград. Георги купил пистолета в София, но не намерил сили сам да убие Орхан Изиров. Затова го дал на Валеов с думите - "Психиката ми е слаба, хайде ти да го убиеш". "Исках да направя услуга на моя приятел и затова извърших убийството. Георги ми обясни, че няма психика да извърши подобно нещо и аз му обещах, че ще убия Орхан Изиров", разказал физическият убиец. Двамата са арестувани в общата им квартира в Благоевград. При обиска в жилището и в гаража полицаите открили 2,4 кг сух канабис и седем патрона.

Двамата признали за разстрела, след като ги извикали в полицията. Униформените ги призовали заради регистрирана от тях два дни по-рано кола "Голф". Нервите на Георгиев и Валеов не издържали и те предложили 100 лв. подкуп на полицая, за да ги остави на мира, разказаха от МВР. След като обвинили за даване на подкуп, двамата рухнали и още на първия въпрос за разстрела започнали да разкриват детайлите как са го организирали.

Поръчителят ходел с бившата на Изиров

Поръчителят, убиецът и петричкият бизнесмен имали и лични освен бизнес отношения. Георги Георгиев ходел с бивша приятелка на Орхан Изиров. Двамата убийци Георгиев и Радослав Валеов се запознали в гръцки затвор, където излежавали присъди за дрога и грабеж. През юли миналата година Георги излязъл на свобода, установил се на квартира в Благоевград и продължил да се занимава с пласиране на наркотици. През декември се прибрал и Радослав Валеов. Двамата се събрали да живеят в квартирата на Георги.

Убитият Орхан Изиров е добре познат в Петричко. Официалният му бизнес е хотелиерство - той е имал къща за гости в родното си село Яворница и заведение. В южния град обаче се говори, че имал страст към хазарта и залагал големи суми. Занимавал се и с дрога. През юли 2013 г. е осъден условно за разпространение на два вида наркотични вещества с общо тегло почти 300 грама. Стойността на дрогата е била малко над 14 000 лева. Тогава Окръжен съд - Благоевград одобрява постигнатото споразумение между Изиров и прокуратурата и го осъжда на 1 година и 11 месеца затвор с 4-годишен изпитателен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай