Главният секретар на МВР: 125 от задържаните вчера са незаконно пребиваващи у нас

Главният секретар на МВР: 125 от задържаните вчера са незаконно пребиваващи у нас | StandartNews.com

Общо 125 от задържаните над 130 души в София, са незаконно пребиваващи у нас. Това съобщи пред бТВ главният секретар на МВР Георги Костов по повод акцията срещу нелегалените имигранти в столицата, провела се тази нощ. И уточни, че те ще бъдат настанени във временните центрове и тепърва ще се установява как са проникнали в страната, трябва ли да им се предостави статут или са икономически имигранти.

От началото на годината имаме над 200 задържани, привлечени като обвиняеми, някои от които са получили присъди за каналджийска дейност. Това е привлекателна дейност за средите на престъпния контингент, обяви главният комисар в сутрешния блок на Нова тв.

Гледаме да сме абсолютно коректни в рамките на взаимоотношенията с нашите партньори, което показват и числата - близо 16 хил. незаконно проникнали, обясни той. И уточни, че около 5 хил. души са задържани от началото на годината на входа на българо-турска граница, на изход на българо-сръбска граница и около 6 хил. души във вътрешността на България.

За конкретен канал тук е трудно да се говори, категоричен бе комисар Костов.

Първоначалната информация е противоречива, всеки един от задържаните и незаконно проникнали обясняват, че са от държава с хуманитарен статус, но по-късно става ясно, че има и от други страни като Афганистан, коментира още той. Говорим и за скрита икономическа миграция, добави комисарят.

Георги Костов отрече пред Нова тв информацията, че лице с име Цветан Цветанов (бел. ред - не става въпрос за депутата от ГЕРБ), е задържан във връзка с автобуса ковчег, в който бяха открити мъртви 71 човека. За него се предполага, че е управлявал превозното средство. Не е редно да коментирам наказателни производства на други държави. Както виждате, колегите от Австрия и Унгария са изключително лаконични пред ваши колеги, явно имат причина да са дискретни. Множество действия са предприети, ще бъде съобщено от тях по това наказателно производство, каза още главният комисар на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай