Фалшивите евро вървели с жени и дрога за износ

Фалшивите евро вървели с жени и дрога за износ | StandartNews.com

Македонец поръчвал ментетата в Пловдив, търсят печатаря Бабаджанов

Разбитата група фалшификатори от Пловдив е била част от голяма международна банда, която се е занимавала също с проститутки, дрога и оръжие.

Това стана ясно от изявление на МВР в Словения, което се похвали за проведената най-голяма операция срещу мафията в страната, в която има и българско участие. Задържани са 21 души за извършени 400 престъпления в Словения, България Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония и Косово.
Силите на реда в Любляна продължават да издирват един от тарторите Шипрон Ходжай.
При спецакцията са задържани 160 кг кокаин и 130 кг марихуана, както и огнестрелни оръжия.

Като част от мафиотската схема, която е действала в 6 балкански държави, се посочва и разбитата печатница в България за фалшиви евро, които са били разпространявани на територията на Европа. Престъпната групировка се е занимавала също с трафик на хора. Според властите в Словения на тяхна територия са вкарани поне 50 души нелегално.

Сред заподозрените е и бившият капитан на футболния отбор

от Копар Ивица Губерац, който в момента по неофициална информация се намира на територията на Русия, уточнява словенският портал "24 ур". Директорът на полицията в Копар Томас Пешол пък заяви, че за успешното приключване на операцията от съществено значение е била помощта на Европол.
Междувременно у нас станаха ясни още подробности за заловените фалшификатори на над 3 милиона евро. Цветан Бабаджанов, който е бил печатар на бандатаq е обявен за издирване. Това съобщи прокурор Евгения Деянова, която настоя пред спецсъда другите осмина обвиняеми да бъдат пратени за постоянно зад решетките.
За тартор на бандата е посочен македонецът Филип Стоянов. Той

приемал поръчки за фалшиви банкноти

от купувачи, предимно от Западна Европа
После разпореждал на подчинените си да произвеждат банкноти от по 50 и 100 евро. Престъпната схема била разкрита от агенти под прикритие, които си поръчвали фалшивите пари и плащали за тях по 20% от номиналната им стойност. На 4 октомври спецченгетата щракнали белезници на двама от обвиняемите по време на продажбата на ментета на гара Филиповци в Пловдив. Друг бил задържан, след като в жабката на колата му били намерени фалшиви пачки. Бандата произвеждала еврото в специално хале, оборудвано като печатница в Южната индустриална зона на Пловдив. Там е открита машината, която отпечатвала купюрите. Това е двуцветен "Роланд Практика", който не е от особено висок клас. Въпреки това ментетата са били с много добро качество. Според главния секретар на МВР Георги Костов и представителите на Интерпол фалшификатите дори били почти неразпознаваеми.

В друго помещение на халето са поставяни водните знаци

Според експертите заготовките са правени извън България. От чужбина са внасяни още хартията и холограмите за изработването на ментетата.
Акцията на родните антимафиоти и Специализираната прокуратура е организирана със съдействието на Европол. Партньорите са информирали още през декември миналата година нашите служби за канал на фалшиви банкноти от 50 и 100 евро от България към Европа. Преди 5 месеца у нас бе разбита група, доставяща холограми за ментетата. Оттогава е започнало и проследяването на заловената сега банда фалшификатори.

Арестуваха 6 наши сводници за канал до Холандия

Шестима сводници от Сливен и Стара Загора бяха арестувани за участие в международна престъпна група за трафик на проститутки. В разбиването на схемата са участвали полицаи от България, Холандия и Белгия. В края на септември е проведена спецоперация на територията на трите държави. От наша страна са участвали антимафиоти от ГДБОП и териториалните служби в Сливен, Ямбол, Стара Загора и Пловдив, откъдето са набирани момичетата.
В хода на полицейските действия, в Амстердам, е задържан лидерът на организираната престъпна група - Б. К., както и двама от членовете - Н.П. и Л.Л.
У нас шестимата задържани са с инициали В.К., Д.К., Ж.К., В.В., М.П. и В.С.
При проведените в България обиски са намерени и иззети около 142 хиляди евро, приблизително 48 хиляди лева, английски паунди и долари. Иззети са и откритите различни количества наркотици - таблетки екстази, марихуана и кокаин; везни и полиетиленови торбички; документи, които имат отношение към престъпната дейност на групата, лаптопи, флаш памети, мобилни телефони и сим карти, луксозни часовници, златни бижута, 300 литра алкохол без акцизен бандерол, 3 луксозни леки автомобила на висока стойност и др.
При претърсвания на територията на Холандия полицията е прибрала три коли и три скутера, ползвани от членове на бандата. Също така 20 000 евро, мобилни телефони и таблети.
В Белгия разследващите са иззели множество документи, мобилни телефони и 1700 евро.
Във връзка с документирането на престъпната дейност на групата на територията на трите държави са проведени разпити на много хора в качеството им на свидетели.
В Германия е задържана В.Ш., осигурявала луксозни автомобили на български граждани, съпричастни към трафика на хора.
На задържаните в България са издадени европейски заповеди за арест от Белгия и Холандия, като арестът им е удължен и за срок до 72 часа. На 28 септември 2016 г. на шестимата задържани е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".
По случая в България се води следствено дело по чл. 321 вр. с чл.159а от НК от Следствения отдел при Специализираната прокуратура. Работата по документиране на престъпната дейност на организираната престъпна група продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай