Дамянови разстреляни в гръб с дамски пистолет

Дамянови разстреляни в гръб с дамски пистолет | StandartNews.com

След убийството задържали съседа Здравко, с когото имали вражда за Е30 000
Оръжието е бутиково, трудно се намира на черния пазар, признават ченгета

Разстреляните Митко и Наталия Дамянови са убити в гръб, с дамски пистолет за самоотбрана. Това разкриха пред "Стандарт" източници от разследването. Намерените 8 гилзи от оръжието на стрелбата са 22LR калибър или т. нар. флоберов патрон. Най-вероятно става дума за пистолет, предполагат експертите. Този калибър се използва за спортна стрелба, но и за самозащита. Има висока начална скорост, но не толкова голяма пробивна сила. Това обяснява защо от всички 6 куршума, с които са убити Митко и Наталия, само един е излязъл. Това е единият от трите проектила, с който е застреляна в главата Наталия. Той излязъл през ухото, става ясно след съдебномедицинската експертиза, съобщиха за "Стандарт" осведомени. Митко бил

улучен във врата и главата, отново с 3 куршума

Всички куршуми са изстреляни в гръб, става ясно от експертизата. Митко е видял нападателя си, обърнал се е и се опитал да избяга. Наталия пък тръгнала вдясно и се опитала да се скрие зад съседния блок, когато са я настигнали куршумите на убиеца.

Заради използваното оръжие МВР разследва две основни версии за покушението - отмъщение заради имотите на Митко Дамянов или заради любовна драма. Много е вероятно убийството да бъде разкрито бързо, понеже подобен тип оръжие не е на въоръжение и трудно човек би се снабдил с подобен пистолет на черния пазар, смятат криминалисти. Те се надяват намерените гилзи да съвпаднат с вече регистрирано в полицията оръжие.

Още в нощта на убийството на Дамянови е задържан техният съсед, с когото те са имали финансови противоречия. Той живее в апартамент, един етаж под фамилията на ул. "Йордан Стубел" 13 в столичния кв. "Витоша". Мъжът се казвал Здравко, работи в "Ръководство на въздушното движение" (РВД) и бил завлечен от Митко Дамянов с 30 000 евро заради апартамент. Двамата мъже допреди две години били близки, заедно пиели и празнували. След измамата с парите обаче, не искали дори да се погледнат. Здравко е подозиран, че е човекът, запалил джипа "Нисан" на Дамянов през 2014 г., твърдят съседи от кооперацията. Разследването така и не събрало доказателства и

комшията не е бил обвинен за палежа

казват те. "Стандарт" не можа да открие собственик в кооперацията с това име, но е възможно имотът да се води на друго лице.

"Дамянови бяха много светли и добри хора. Обичаха да пътуват много, почти всеки уикенд накупят плодове, храна, пиене и заминаваха на вилата си край Кавала в Гърция", разказаха вчера техни приятели. Във вилата празнували Великден и посрещнали Новата 2015 г.

Имотната истерия около Митко Дамянов обаче, им тегне постоянно. На 22 декември миналата година, дни преди началото на коледните празници, семейството прехвърля последния от общо 8 апартамента в недовършената сграда на ул. "Камелия" в кв. "Овча купел". На 31 юли съдът отменя възбраната за разпореждане с имущество, имотите се разпродават чрез съдия-изпълнител. До 22 декември са разпродадени 8 от апартаментите. Дали точно хората, инвестирали в тези имоти и изхвърлени от съдия-изпълнител, са успели да придобият обратно собствеността си, плащайки я втори път, не е ясно. Вписването на последното прехвърляне на гараж в кооперацията на Ивайло Иванов е отказано, сочи справка в имотния регистър.

Освен трите спорни и недовършени сгради на бул. "Тодор Каблешков", на ул. "Камелия" в кв. "Овча купел" и на бул. "Цар Борис III" 267, Митко Дамянов имал и други сгради, останали в проект, за които той е взел парите. Това били кооперация в кв. "Павлово", както и комплекс от 5 къщи в кв. "Симеоново".

Там се забърка с хората на Радо, висаджия

съдържател на най-големите заведения в София и по морето", разказват местните в кв. "Витоша".
Възходът на фирмите на Митко Дамянов и съдружниците му Божидар Ангелов и Стойчо Цочев започнал през 2006-2007 г. Тогава Дамянов купил скъп парцел от над 1,6 дка на язовир "Батак", както и още 532 кв. м. в самия град. През 2008 г. "розовият период" на бизнеса му се сгромолясал. Дамянови на два пъти ипотекирали апартамента на петия етаж на ул. "Йордан Стубел" 13, купен през 2000 г. Убитият бизнесмен първо го заложил при частен кредитор, след това в банка. На 9 януари 2009 г. дори го продал на управителя на охранителната фирма "Аркус М" Ивайло Съев, но продължил да живее със съпругата си Наталия в него. През 2010 г. той сключил договор с "Инвестбанк" и заложил цялото имущество на фирмата, за да изтегли заем в размер на 1,5 млн. евро. Обединена българска банка също го издирва за кредити.
Въпреки имотните врътки и проблеми, Дамянови не изпитвали финансови затруднения. Митко започнал

да върти търговия с електроника от Дубай

заедно с йорданец с фирмата "Мега фуудс груп". Кредиторите обаче бързо надушили новото дружество и през юни 2012 г. дяловете му били запорирани.

Смъртта на Дамянови обаче, променя вече дори приятелите му. Един от най-близките хора на Митко Дамянов - адвокатът и бивш съдия Иван Айдаров, вече дори не минава покрай кооперацията на семейството. Дори той не е очаквал подобно смъртоносно развитие на аферите на строителния фараон Митко Дамянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай