България е №1 по жертви по пътищата

България е №1 по жертви по пътищата | StandartNews.com

България отново е на незавидното първо място по показателя брой убити при катастрофи на един милион население в целия Европейски съюз, отчитат от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Въпросният показател, по който се сравнява безопасността на движение в отделните страни в Европа, е брой на загинали при пътнотранспортни произшествия (ПТП) на един милион жители. По този критерий през 2016 г. нашата страна заема челна позиция с близо 100 загинали (99.7) на 1 млн. население. Това съобщават от Съюза на българските автомобилисти.

Още по-тревожно е, че се запазва тенденцията от последните години за ръст на жертвите у нас. През 2015 г. загиналите са били 99 на 1 млн. жители, през 2014 г. – 91.8 души (на 1 млн.), през 2013 г. и 2012 г. – 82 души ( на 1 млн.).

По този показател за 2016 г. с най-малък брой на загиналите са Швеция, Обединеното кралство, Холандия, Испания, Дания, Германия, Ирландия. Средните стойности за ЕС са точно наполовина по-малко, отколкото в България – 49,99 убити на 1 млн. жители.

Данните са от анализ на тема „Оценка на безопасността на движението по пътищата по области в Република България", изготвен от Атанас Вълев и Георги Младенов от Техническия университет-София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай