Българи пострадаха при пътна катастрофа в Египет /ОБНОВЕНА/

Българи пострадаха при пътна катастрофа в Египет /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Поне 22-ма чуждестранни туристи са пострадали в пътна катастрофа днес в южната част на Египет, съобщи в. „Ал Баляд".

По информация на полицията, произшествието е станало южно от курортния град Марса Алям. По неустановена причина автобусът с туристи, които отивали на екскурзия в град Едфа, се е обърнал на пътя. В момента се установява от каква националност са туристите. Има информация, че са от Полша, но според други източници са българи, предаде ТАСС.

От МВнР са съобщили за Нова телевизия, че 20 български граждани са пострадали при автобусна катастрофа днес в Южен Египет. По неофициална информация автобусът е излязъл от пътя и се е преобърнал. Не става дума за сблъсък с друго превозно средство. Той се е движил в група от три автобуса с общо 123 души. Петима от тях са получили фрактури. Другите 15 са с охлузни рани и натъртвания. Всички пътници са имали застраховка и им е била оказана лекарска помощ. Посолството на около 800 км от мястото на инцидента поддържа връзка с туроператора, който има представители в болницата.

По-късно от туроператора уточниха, че пострадалите българи са 11.

Министърът на туризма Николина Ангелкова е в постоянна връзка с компетентните органи и следи непрекъснато състоянието на българските туристи, обявиха от министерството. Ведомството е в контакт и с представител на туроператора „АБАКС", който организира пътуването. Групата включва хора от различни части на България, но основно от София, сред тях няма деца.

Министерството на туризма е в постоянна връзка с българското Министерство на външните работи, което полага максимални усилия за справяне с възникналата ситуация след произшествието.

„АБАКС" е регистриран туроператор и турагент от 2008 г. Той има валидна застраховка с покритие 1 400 000 лв. За пострадалите от страна на „АБАКС" е уведомен застрахователят и вече е стартирано застрахователно събитие. Той ще покрие щетите. Представител на туристическата компания е на място в болницата в Египет. От офиса в София пък са се свързали с близки на пострадалите, за да ги уведомят.

По информация на туроператора останалите туристи, които не са пострадали, са продължили пътуването си. Изпратен е друг автобус и те в момента пътуват за круиза си по Нил. Транспортът е осигурен от египетския туроператор „Травко".

Министерството на туризма заедно с останалите институции ще следят ситуацията до успешното завръщане на българските туристи у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай