Австрия спасила терориста Чатаев от българския съд

Австрия спасила терориста Чатаев от българския съд | StandartNews.com

Виена дала на Едноръкия статут на бежанец и осуетила връщането му на Русия

Ахмед Чатаев е организирал не само атентата на летище "Ататюрк", но и двете други смъртоносни бомбени атаки в Истанбул тази година - в сърцето на истанбулския туристически квартал "Султанахмет" и главната търговска улица "Истиклял", твърдят турски медии.

Според "Хюриет" той е ръководителят на клетката на "Ислямска държава" в Истанбул.

България е щяла да екстрадира в Русия сочения от турските власти за организатор на атентата в Истанбул Ахмед Чатаев-Едноръкия, ако Австрия не му е дала статут на бежанец. Преди 5 години етническият чеченец е бил освободен от Хасковския съд. Това стана ясно от обясненията на шефа на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и адвоката му Веселин Георгиев.
Чатаев е чеченски сепаратист, който впоследствие се присъединява към Ислямска държава. Турските специални служби подозират, че е организатор и на други атентати в страната.

През 2011 година Чатаев е задържан у нас при опит да премине нелегално през ГКПП Капитан Андреево от България в Турция. По това време той е издирван от руските власти заради две обвинения. Едното, че е организирал терористична дейност, а второто, че е организирал и ръководил незаконна въоръжена група, както и че през 2007 година е набирал доброволци за тази група в Кавказ.

С решение на съда в Грозни от август 2008 г. Чатаев е обявен за международно издирване, по повод на което е бил задържан у нас, обясни Тянкова пред БГНЕС.

През май 2003 година обаче Чатаев е подал молба за предоставяне на убежище в Австрия и молбата е била удовлетворена.
Затова решението на Хасковския окръжен съд е отменено от Апелативния съд в Пловдив, който го освобождава и не допуска екстрадицията. Мотивът е, че Европейската конвенция за бежанците от 1991 г. е задължителна за всички държави, които са я ратифицирали.

Тянкова добави, че Чатаев е бил задържан и в Австрия през 2009 г. по искане на Върховната прокуратура на Руската федерация.

"Мотивите на Хасковския окръжен съд да допусне екстрадицията е, че

той не следва да се ползва от закрилата

която е предвидена от Женевската конвенция. Т.е. този статут, който му е предоставен, е от 2003 г., а престъпните деяния са извършени преди това - през 1999 г. - затова съдът приема, че е извършено тежко престъпление, преди да е подадена молбата за убежище. Точно с това не е съгласен Апелативният съд в Пловдив и отменя решението на Окръжния съд, като постановява, че не допуска екстрадиция на лицето и го освобождава. Мотивът е, че Европейската конвенция за бежанците от 1991 г., която е ратифицирана и от България, е задължителна за всички държави, ратифицирали тази конвенция. Дотолкова, доколкото австрийската федерална служба е приела, че той е застрашен в родината си от преследване и физическо унищожение", каза Тянкова.

В същото време адвокатът му в България Веселин Георгиев го описа като интелигентен човек.
"Завършил е химия, нефтопроизводство, мисля. Обаятелен, владеещ няколко езика. Той ми поиска Коран на руски език и аз, понеже съм в добри отношения с мюфтията, той ми даде Коран и едно молитвено килимче. Чатаев беше много религиозен", каза адвокат Георгиев пред бТВ.

Според руските власти обаче чеченецът е оглавявал банда за организиране на терористични атентати в Русия и Европа.
Част от нея е разбита в началото на годината, а властите в Москва тогава съобщават, че са предотвратили 30 атентата  Чатаев така и не е заловен. Адвокатът Георгиев съобщи, че по време на делото за екстрадирането на Чатаев е имало изключителна активност от страна на правозащитни организации.

"На втора инстанция съдът нямаше думата, защото прокурорът оттегли искането и съдът не се е произнесъл", каза адвокат Георгиев.

"С Чатаев се запознахме в съдебна зала. Аз чаках своя ред, той беше доведен за предварителна мярка 72 часа. Чух разговора между него и преводачката му, която той заподозря, че е руска гражданка. Той отказа тя да го представлява в съда. Попита ме дали съм руснак и оттам нататък каза, че иска аз да съм му адвокат", разказа Георгиев. "Съдът без мотив оттегли искането за екстрадиране в Русия, което е означавало, че искането не е адекватно", обясни адвокатът.

По думите му близките и семейството на Чатаев пишели редовно до различни институции за правата на човека.
Европейският съд за правата на човека е поискал да бъде информиран как протича делото срещу Чатаев.
"В деня на решението трябваше да изпратим копие от акта на Апелативен съд Хасково, за да може да реагира Европейският съд за правата на човека. Може би това беше мотивът за оттегляне на искането за екстрадиция", обясни адвокат Георгиев.
Според данните на руските правоохранителни органи Чатаев

е главният вербовчик на руски граждани

в редовете на Ислямска държава. Той командва специално подразделение за подготовката на терористични атентати в Русия и Европа, съобщи съветникът на председателя на Националния антитерористичен комитет Андрей Пржездомский. Преди 12 години след като получава статут на бежанец в Австрия, по-късно той се заселва в Турция. Има информация, че е ръководил в Сирия голям отряд от бойци, съставен основно от хора, дошли от севернокавказките републики. Именно неговите подчинени са се опитали да изпратят в Сирия студентката от Московския държавен университет Варвара Караулова, която бе заловена и върната в Русия.

Борисов: Службите ни са
направили необходимото

Българските служби са свършили това, което е необходимо по случая. Това заяви премиерът Бойко Борисов в петък, коментирайки задържания у нас чеченец, който сега Анкара подозира като организатор на взривовете на летище "Ататюрк".

"След това вече не искам да коментирам решенията на съда, защото те се водят от конвенции, от международни спогодби, така че, ако искат, да отговорят - обществото ще е доволно. Във всички случаи мога да коментирам какво е направило правителството по това време чрез неговите служби - те са го задържали", добави министър-председателят.

Гости на наш фестивал оцелели по чудо на "Ататюрк"

Татяна Прихода и Асел Тинтяева, ръководители на група от 21 души от вокално-инструментална школа в казахската столица Астана, са се разминали на косъм от взривовете на истанбулското летище "Ататюрк". За техен късмет трима души от групата се загубили след кацането и те тръгнали да ги търсят. Татяна и Асен водели 12 деца и техни родители. Групата кацнала в Истанбул на път за международния фестивал на изкуствата "Трикси", който се провежда в Албена и Балчик.
"Беше ужасно! Благодарим на Бог, че ни спаси! Ако не бяхме изгубили тези трима души, щяхме да сме в центъра на взривовете", казва Прихода, а колежката й Тинтяева допълва: "Оказахме се блокирани. Имаше много викове, сълзи...".

Пътуването в самолета било весело, децата поздравявали Татяна, която била рожденичка. След кацането трима души се отделили от групата и всички останали да ги чакат на пункта за проверка на паспортите, когато избухнал първият взрив. Това било на около 30 м от групата, разказва Тинтяева и допълва, че навсякъде са летели отломки, настанала паника. Групата се свила в един от ъглите и тогава избухнал вторият взрив - всичко летяло към тях, връща лентата на ужаса и Прихода. Били в зона без изход, блокирани. Тогава дошли военни, които ги насочили в стая, в която имало вече над 40 души. Със съдействието на консулството на Казахстан била уредена нощувка в хотела, а на следващия ден групата била качена на полет до София. Благополучно е пристигнала у нас, а днес в Албена трябва да пристигнат още 12 души от школата в Астана, информира Емил Струнджев - арт директор на център "Стринджендо", организатор на фестивала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай