Арестуваха българин, снабдявал терористи с крадени джипове

Арестуваха българин, снабдявал терористи с крадени джипове | StandartNews.com

В Истанбул е арестуван българин, който бил ключова фигура в канал за крадени луксозни автомобили в Западна Европа, които стигали до територии, контролирани от „Ислямска държава" (ИДИЛ).

Турската полиция съобщи, че 40-годишният български гражданин Сергей М. е бил изправен пред съда, а след налагане на постоянна мярка „задържане под стража" е пратен в затвора. Сергей М., украинецът Александър Г. и молдовският гражданин Мансел Л. се опитвали да продадат крадени коли от Франция и Италия на граждани от страни в Близкия изток.

Според полицията софтуерът и номерата на шаситата на задигнатите возила „се клонирали" в България. По-късно „возилата клонинги" се прекарвали през българо-турската граница, а в Истанбул ги продавали на купувачи от Близкия изток.

Репортери в Истанбул твърдят, че по тази схема терористичната организация ИДИЛ е получила от различни престъпни групи, занимаващи се с кражби на автомобили, стотици возила от висок клас от европейски страни.

Заловената група в Истанбул е само част от тази мащабна схема, която действа на Балканите, както и в някои бивши съветски републики, твърдят истанбулски журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай