Арест за бегълци от затвора след бясна гонка

Арест за бегълци от затвора след бясна гонка | StandartNews.com

Докато се укривали, двамата извършили множество кражби

Бягство от затвора, една седмица издирване и арест, предшестван от бясна гонка. Това не е сюжет на холивудски филм, а истинска случка с адрес България. Двама избягали затворници от Ловеч бяха заловени днес след преследване в няколко търговищки села. След една седмица денонощно издирване 25-годишните пандизчии бяха спипани в гориста местност. Двамата затворници, които са от търговищкото село Голямо Ново, изчезнаха на 19 май, докато били на работа в завод за високоякостен чугун в Ловеч, с откраднат от двора автомобил "Жигули". Те са изтърпявали присъдите си в общежитието от закрит тип "Полигона" към ловешкия затвор, което им е позволявало да се трудят "навън". Единият е бил осъден за блудство с непълнолетен, а другият - за извършени множество кражби.

Оставали им по няколко месеца до излизането

на свобода, а били и на възможно най-лекия режим.
След като били обявени за общодържавно издирване, веднага било организирано непрекъснато наблюдение на домовете им в Голямо Ново. В хода на разследването било установено, че затворниците пътуват с лек автомобил "Форд Ескорт". Колата била засечена в четвъртък около 2 часа сутринта в близост до поповското село Ломци. Двамата не се подчинили на подадения стоп сигнал и с висока скорост се отправили в посока на разградското село Благоево. След гонка с полицията фордът със затворниците

излязъл извън пътното платно и спрял в нива

а те успели да се укрият в близка гора. Полицаите веднага завардили всички населени места в близост до района, както и пътищата, по които бегълците можели да избягат. Местните жители били уведомени и към тях бил отправен призив за повече бдителност.
Затворниците били засечени към 15,30 ч в село Миладиновци, където полицаите успели да им щракнат белезниците. Установено е още, че по време на бягството си двамата са извършили множество кражби на гориво, акумулатори и други вещи от моторни превозни средства, паркирани в различни населени места в общините Търговище, Попово и Преслав. По-късно днес двамата бяха конвоирани до затвора в Ловеч. През февруари избягал затворник катастрофира при гонка с полицията.

Транспортната комисия в парламента забрани гонките на пътя с промени в Закона за движение по пътищата. Депутатите обаче отложиха гласуването на поправките за младите шофьори, според които трябваше да се наложи забрана за шофиране на млади шофьори от 00 часа до 06 часа. Оказа се, че не са предложени глоби за това нарушение. Депутатите дълго спориха трябва ли новите водачи да шофират с придружител или не и дали автомобилът на младия шофьор да се отбелязва със стикер. Според статистиката най-тежките произшествия с водачи с практика между 1 и 2 години стават от 13 до 17 и от 17 до 22 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай