Антарктидът Христо Пимпирев представи „Ледена любов” пред ученици в Монтана

Антарктидът Христо Пимпирев представи „Ледена любов” пред ученици в Монтана | StandartNews.com

Проф. Христо Пимпирев, ръководител на българската експедиция на остров Ливингстън в Антарктида, представи филма „Ледена любов" пред ученици от природо-математическата гимназия „Свети Климент Охридски" в Монтана. Срещата стана по покана на ръководство на училището, което носи същото име както и българската база на ледения континент.

Проф. Пимпирев разказа за живота и изследванията на учените в българската база. Снимаме животни, изследваме ледниците и проследяваме състоянието им през годините, каза той. В базата, която се намира на 13 000 км от България, всички живеят заедно, задружно, помагат си в изследванията. Сред ледовете няма мобилни телефони, интернет, няма завист и злоба, изтъкна професорът.

България е на ледения континент от 1987 година и е една от много уважаваните страни там.
Учениците подариха на проф. Пимпирев икони на Света Богородица с младенеца и на свети Седмочисленици, нарисувани в школата по иконопис на училището. Те бяха осветени от отец Емил, а проф. Пимпирев обеща да ги постави в параклиса „Свети Иван Рилски" в българската база. Пожелавам ви да се изучите и да работите в нашата база на остров Ливингстън и да продължите дейността на сегашните учени, каза накрая професорът на своите събеседници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай