Алиби вади врага на Японеца от ареста

Синът на Киро Японеца - Януш, бе настанен в реанимацията на ВМА, след като бе прострелян

Алиби вади врага на Японеца от ареста | StandartNews.com

Жандармерията нащрек заради очаквана кървава разправа между клановете

Йончо бил в люлинския мол, заподозряха тъста му за стрелбата по сина на ромския барон

Циганската вендета в столичното гето "Факултета" придоби нов обрат. Веднага след като в събота синът на Киро Японеца - Януш, бе надупчен с 9 куршума, баща му посочи стрелеца. Според ромския барон спусъкът натиснал неговият племенник Георги Петров - Йончо, с когото имат стара вражда.

Въпросният Йончо обаче извади алиби и също като вуйчо си разказа в тв ефир своята версия за пукотевицата. В ареста пък в крайна сметка като стрелец се оказа тъстът на Георги.

Според жители на "Факултета" Георги е бил в люлинския "Мега мол", когато е станала патакламата в махалата. Хората настояват от МВР да изискат записите от камерите, за да се види, че Йончо кротко се мотае по магазините, а не ръси куршуми срещу оцелелия по чудо Януш Кирилов. "Бях в столичен мол, когато ми се обади тъщата, че Кирил Киров и синовете му са били роднините ми. Това стана около 14,30. Платих сметката и се обадих на телефон 112. Когато се качих в квартала, там вече имаше полиция. Аз се появих пред дома на тъща ми, викнах и линейката. Отидох с тях и влязох, за да ги питам какво става. В този момент Киро слезе с хората си и започнаха да стрелят като на сватба. Един полицай ме свали на земята, за да ме пази. Нито съм стрелял, нито съм предизвикал някого. Нямам представа защо бях задържан. Полицаите са ми свидетели", обясни Георги Петров пред Нова тв днес.

На свой ред той обвини Киро Японеца и синовете му, че са натрупали богатството си от търговия с дрога. Ден по-рано същото твърдеше за племенника си неговият вуйчо.

"Всеки един в квартала ще ви кажа кой продава дрогата. Нека Киро да каже откъде са му парите, да покаже трудов договор, да покаже фирма. Дрогата се разпределя от синовете му", разпалено обясни изтупаният в костюм Йончо.
Той обвини и бившия антимафиот номер 1 Станимир Флоров, че е осигурявал чадър за Японеца.

"Именно по разпореждане на Флоров преди години ме арестуваха за подготовка за убийство. Задържаха ме с дъщерите ми в двора, а накрая нищо не излезе от цялата история", оплака се още Петров. Той потвърди, че за съботната стрелба срещу него няма повдигнато обвинение.

"Бях задържан за 24 часа, докато установиха къде съм бил през това време", уточни той.

По-късно стана ясно, че според събраните доказателства стрелецът по Януш е тъстът на Йончо - Марин.

Продължават да се уточняват и причините, довели до стрелбата в събота. Според версия на БНТ спречкването между двата клана е станало след протест на група роми в квартал "Факултета" с искане Японеца и фамилията му да бъде изселена. Хората твърдят, че ромският бос и синовете му тормозят жителите на целия квартал. Януш и братята му отговорили на протестиращите със стрелба, а част от тях също извадили оръжие и така се стигнало до нараняването на наследника на Японеца. Част от жителите на квартала твърдят, че над фамилията на ромския барон има политически чадър, тъй като многократно са подавани жалби, но няма резултат.

Пред репортер на "Стандарт" жителите на гетото отказваха да обсъждат вендетата между Киро Японеца и племенника му. Все пак с половин уста коментираха, че двамата видни цигани били на нож от десетина години. Допреди това Киро и Георги въртели бизнес заедно и били в перфектни отношения. Злите езици в махалата твърдят, че враждата избухнала след провал на голяма наркосделка.

"Битката е кой да върти дрогата и да командва махалата. Нищо, че и Японеца, и племенникът му се кълнат, че не се занимават с наркотици. Всеки от клановете иска да натопи врага си пред полицията, но пък и всеки си има свои хора сред ченгетата и политиците", коментираха запознати със ситуацията.

Заради последните изцепки във "Факултета" от два дни жандармерия охранява квартала. Полицейската обсада е навсякъде, тъй като разследващите се притесняват, че може да има отмъщение. Сред самите кланове пък пълзят слухове, че може да се стигне до ромски бунтове в гетото.

Тъщата и жената на Георги яли бой

Синовете на Киро Японеца Януш и Спартак хвърлили здрав пердах на тъщата на големия враг на ромския барон и негов племенник Йончо, което довело до последвалата престрелка във "Факултета". Тази версия разказа пред Нова тв пострадалата Ани Маринова, след като се оплака, че има мозъчно сътресение от големия кютек. Заедно с нея, наследниците на Японеца опердашили и дъщеря й, съпруга на Георги Петров-Йончо. Боят бил в отговор на организиран протест срещу фамилията на Японеца с искане да напуснат квартала.

"С какво се занимава ли? С дрога!". Така отговори на въпрос за препитанието на брат си Киро неговата сестра Елена, майка на Йончо.

Да съди Японеца пък се е заканил полицаят Боби Василев, споменат от ромския бос като закрилник на Йончо.

Куршуми и съд не ловят Киро

"Мен с куршум не могат да ме убият!". Това обичал да повтаря пред свои близки ромският бос Кирил Киров - Японеца. Той оцеля по чудо при покушение през 2005 г., когато килър го издебна пред офиса му в бизнес сграда на бул. "Васил Левски" в центъра на София. Киро бе прострелян в главата, но оцеля и след дълго лечение се възстанови напълно. Две години по-рано Японеца отново остана жив при атентат. Според него и сега целта на покушението е бил не синът му Януш, а той. Ромският бос се страхува за живота си и от дълго време се движи с охрана. Последната му публична поява бе през февруари, когато при засилени мерки за сигурност се появи в спецсъда, за да свидетелства по делото срещу групата на Йосиф Йосифов, известен като Йоско Костинбродския. След стрелбата срещу Японеца през 2005 година той беше обявен от МВР за ключова фигура в наркобизнеса, като основно се занимава с амфетамини и каптагон. Тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов коментира, че ако Японеца е бил в затвора е нямало да стрелят по него. За Киров се заговори за първи път през 2001 г. когато показно бе арестуван в палата си във "Факултета". Тогава полицията иззе от дома му много оръжие и скъпи автомобили. Японеца обаче беше оправдан от Софийския районен съд, а прокуратурата оттегли обвинението срещу него. Биографията му изобилства от дребни далавери. Говори се, че е бил близък до бившата Държавна сигурност. Има криминална регистрация от далечната 1984 г. От началото на 90-те пък му е наложена забрана да посещава САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай