Адски взрив в "Арсенал"

Адски взрив в "Арсенал" | StandartNews.com

Жертви и тежко пострадали има при инцидента, заводът е частен (ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ)

Адски взрив в завод „Арсенал" в Казанлък. Има и жертви. Това предава БГНЕС. Сигналът за инцидент във военния завод „Арсенал" е подаден тази сутрин на спешния телефон 112 около 10.30 ч.

Във военния комплекс са влезли пожарна, полиция и линейка, както и екипи на Регионалната дирекция на ПБЗН, уточниха за БГНЕС от пресцентъра на ОДМВР-Стара Загора.

Според запознати, от няколко години дружеството в Казанлък е сто процента частна собственост. 

Не взрив, а запалване по време на настройка на оборудване в барутния Завод 3 са причина за инцидента, възникнал тази сутрин около 10,30 часа на територията на „Арсенал"-Казанлък, съобщи изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев, цитиран от zakazanlak.bg.

При възникналото запалване са загинали двама мъже, участващи в непосредствената настройка на оборудването. Създадена е специална група, която да разследва причините, довели до трагичния инцидент.

Към момента няма конкретни данни, предизвикали нещастието. Своевременно са напуснали сградата останалите работещи там, няма други пострадали, нито разрушения.

Към момента не може да се предостави повече информация, компетентните органи извършват разследване, уточняват от управата на фирмата.

Двама души са загинали вследствие на взрив в помещение за обработка на взривни вещества в завод „Арсенал". Това каза за Канал 3 гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението".

„Двама души са загинали вследствие на взрива в помещение със шнекова машина за обработване на взривни вещества. Разрушенията са незначителни. Всеки момент ще пристигне на място лабораторията, която да замери околната среда. Към момента обаче информацията е, че няма опасност за населеното място", обясни гл. комисар Николов.

По думите му произшествието вече е отработено от двата екипа на градската пожарна служба, които са на място. Районът е отцепен.

За момента се работи по версията производствена авария.

В завод "Арсенал" работят над 6000 души. При взрив в завод "Арсенал" в Мъглиж в началото на миналата година загина работник.

Това е поредният тежък инцидент във фабрика за боеприпаси, след като в края на 2014 г. експлозия избухна в цех на завод в град Мъглиж. Инцидентът стана в частен завод за производство на амуниции и взе няколко жертви.

Припомняме, че през есента на 2014 г. взрив в завода в Горни Лом обл. Видин (бившият завод "Миджур"), отне живота на 15 души. 

Преди около осем години взривовете в Челопечене до София се усетиха като малко земетресение в столицата, след това последва експлозия в с. Ловнидол, Севлиевско, а след това - отново в Горни Лом.

По-рано през 2014 г. взрив имаше и в завода на ТЕРЕМ в Костенец, при който бяха ранени 10 души.

Малко преди 13.30 часа стана ясно, че Окръжна прокуратура-Стара Загора започна разследване за възникнала производствена авария в завод „Арсенал" в гр. Казанлък, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров екип от двама следователи се намира на мястото на инцидента, където ще бъде извършен оглед.

Според първоначалните данни днес в 10.44 часа е бил подаден сигнал за възникнала производствена авария в цех №3 на територията на завод „Арсенал" в гр. Казанлък.

До момента е установено, че в цеха е възникнала производствена авария, при която е станало запалване на различни барутни съставки, вследствие на което са загинали двама души. Пожарът е бил локализиран и потушен от екипи от пожарникари. На мястото на инцидента е Дичо Атанасов, окръжен прокурор на гр. Стара Загора.

Предстоят следствени действия и изясняване на причината за инцидента.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай