50 000 детонатора откраднати от заводa в Горни Лом

50 000 детонатора откраднати от заводa в Горни Лом | StandartNews.com

Видин. 50 000 детонатора са откраднати от завода за боеприпаси край Горни Лом, съобщи БГНЕС. В началото на октомври там се взриви цех за обезвреждане на мини и 15 души загинаха. Заради продължаващото разследване на инцидента охраната е засилена, но въпреки това хиляди детонатори са изнесени.

Задържан за кражбата е бившият работник в предприятието Светлин Славчев, който е криминално проявен, съобщи Нова телевизия. Откраднатите 50 хиляди детонатора са били съхранявани на около два километра от взривения цех. Съдържат цветни метали – мед и месинг.

"Постепенно са ги изнасяли. Може и някой друг да е вземал от тях. Категорично не може да се каже, това ще установи дознанието", заяви адвокатът Цветан Тодоров. Макар и устройствата да са обезопасени, фактът, че са могли да бъдат откраднати сочи ниско ниво на сигурност в оръжейния завод, пише БГНЕС. В завод "Миджур" все още има пълни складове с взривни вещества. Полицията пази само пред входа. Отделно ограничен периметър се охранява от частна фирма. Общата площ на завода е 400 декара. "Забранено ни е да влизаме. Ако вътре влезе някой, не можем да го видим. Преди имаше камери, но след като гръмна заводът, те не работят", заяви охранител.

В експлозията на цеха на 1 октомври в 17 часа загинаха 15 души – 13 мъже и 2 жени, сред тях и съпруг и съпруга, които оставиха кръгли сираци 5-годишно дете и по-големия му брат. На мястото на фабриката вече няма нищо, всичко е изравнено със земята. Отломки от по 150-200 кг се разхвърчали на около 300-400 метра от мястото на взрива. Пострадаха три жени, които са били на портала, намиращ се на 400 м от взривения цех.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай