4 свръхмодерни незаконни цигарени фабрики разкрити в страната

4 свръхмодерни незаконни цигарени фабрики разкрити в страната | StandartNews.com

Четири незаконни свръхмодерни фабрики за производство на цигари разкри полицията в Пловдив под наблюдението на окръжната прокуратура. При съвместна акция на 23 август през нощта направени претърсвания и изземвания на машини заготовки, материали, акцизен тютюн и готови цигари, както и автомобили и микробуси на повече от 15 места в цялата страна.

Повдигнати са обвинения на 23 лица. Във всяка от фабриките на ден са произвеждани по 100 000 кутии цигари, а дейността им е продължавала повече от две години. Разкритите фабрики се намират на територията на изоставени имоти в Дупница, Тутракан и Горна Оряховица, а в пазарджишкото село Калугерово е намерена машина, която е произвеждала всичкия акцизен тютюн за направата на различни марки цигари. Вътре във фабриките са открити и спални помещения за работниците, столова и фитнес.

Работната ръка е набирана сред хора, останали без работа при закриване на тютюнево фабрики. До работното им място те са били извозвани с три превозни средства със затъмнени прозорци – така, че никой да не знае къде точно отива. Всеки от тях е работил по 15 дни вътре във фабриката, без да излиза и без да има право на връзка със семейството си. За този си труд обикновените работници са получавали по 1500 лв. заплата. Цигарите, които са заварени в момента на акцията, са от известни марки.

Задържан е един натоварен с цигари ТИР. Количествата са били пласирани у нас и в чужбина, а качеството на цигарите е много близко до оригиналните. Окръжният прокурор Румен Попов каза, че законът е доста несъвършен по отношение на този вид дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай