40 бона рушвет за свлачище съборил кмета на Перущица

40 бона рушвет за свлачище съборил кмета на Перущица | StandartNews.com

Двама съучастници в измамата от София също са в ареста

Измислен строеж с фалшиви подписи донесъл 85 000 лв. печелба, твърди прокурор

Поискан рушвет от 40 бона заради далавера със свлачище е причината кметът на Перущица Ради Минчев да се озове в ареста. Освен него за 72 часа е задържан софийският бизнесмен Павлин Статев, който е предложил подкупа. Срещу него има и второ обвинение за съставяне на фалшив документ. По аферата е задържана още една столичанка - Илияна Павлова. Тя е привлечена по наказателна отговорност за две документни престъпления. У нея са открити 13 броя фалшиви печати, както на общини, така и на различни институции. Това стана ясно на пресконференция в пловдивската окръжна прокуратура. Окръжният прокурор Румен Попов обясни, че става въпрос за предварително подготвена схема за злоупотреба с публични средства, които междуведомствената комисия по бедствия и аварии е отпуснала на община Перущица за укрепване на свлачище в местността Чурен.

Според замисления сценарий дружество, контролирано от Статев, подготвя проектодокументация, с която община Перущица кандидатства за получаване на 260 000 лева за укрепване на свлачището. На 12 април е създадено дружество с цел да участва като изпълнител на строителството. В това дружество участват две фирми - едната на Статев, а втората е строителна, която разполага с необходимия статус за строителните дейности. В кабинета на кмета е подписан договор за изпълнение на обществената поръчка между общината и дружеството, което печели поръчката. Под документите са положени 13 подписа, 9 от които не са истински. Те са положени от Статев. Някои от строителите дори не са знаели, че има такъв подписан договор. Първият транш за изпълнение на укрепването на свлачището е 123 хиляди без ДДС. Строителните дейности са извършени от трето дружество, което не е подизпълнител по договора. Строителят е свършил работата срещу 45 000 лева, а останалите 85 000 са разпределени между участниците в престъпната схема. При разследването се установява, че две трети от документацията не е истинска.

По време на разследването са арестувани общо 7 души , като директорът на областна дирекция на МВР Христо Разсолков каза, че при акцията на Икономическа полиция са извършени претърсвания на адреси в София, Плевен, Бургас, Перущица, Приморско, иззети са множество компютри, флаш памети, документи, печати, както и 40 000 лева.

До 10 години затвор и отстраняване от длъжност грозят кмета на Перущица Ради Минчев, ако бъдат доказани обвиненията срещу него. В момента тече разследване и за други корупционни сделки с негово участие. Преди година Икономическа полиция започна проверка в община Перущица за длъжностно присвояване. Районната прокуратура в Пловдив е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 201 от Наказателния кодекс. Проверката е по сигнал на общинския съветник Георги Злачев.

В сигнала се твърди, че кметът Ради Минчев е подарил около 10 тона желязо на стойност над 5000 лв, свалени от сградата на Историческия музей. Това на практика е движимо общинско имущество и тези средства трябва да влязат в банковата сметка на общината, а Общинският съвет да се разпореди как да бъдат разпределени те, припомня закона съветникът Злачев. Вместо това обаче се е облагодетелствала частна строителна фирма.

Заради неизряден договор, в който не е предвидена защитна клауза от страна на кмета Минчев, общината е ощетена с 42 хил. лв. с ДДС, тъй като фирмата консултант по проекта за строителството на спортната зала е получила договор за 72 хил. лв. Впоследствие Фонд „Земеделие" е одобрил 30 хил. лв. с ДДС. Разликата е за сметка на данъкоплатците, от чиито джобове се покрива.

Срещу Минчев е образувано и второ досъдебно производство за злоупотреба с публични средства.

Ради е потомък на архимандрит бунтовник

45-годишният кмет Ради Минчев е праправнук на Иван Тилев, един от братята на архимандрит Теофилакт (Георги Хаджитилев), оцелял по чудо при обсадата на църквата в Перущица през 1876 г. След Освобождението Тилев бил кмет за 2 години. Братовчед на Минчев по същата линия е назначен от кмета за негов заместник – Йордан Тилев. Ради Минчев е завършил в УНСС специалност „Счетоводство и контрол". Работи като мениджър в „Балкан хляб" АД, после е главен експерт в отдел „Реклама" на община Пловдив. Паралелно с това става и председател на баскетболен клуб "Перущица".

В предходния си мандат Минчев завърши няколко големи проекта. Обновен бе Историческия музей, детска площадка в градския парк, построен е Туристически информационен център на мястото на бившите градски тоалетни.

Най-голямата гордост на кмета е построената многофункционална спортна зала, открита дни преди Коледа. Пловдивският елитен баскетболен тим на „Академик Бултекс 99" пътува от областния център до Перущица, където играе домакинските си мачове от тогава.

Два месеца по-рано строителството на спортната зала в Перущица е спряно, а Общината бе застрашена да бъде глобена с 600 000 лв. за неизпълнение на европроекта. Според заповедта на РДНСК в Пловдив, собственикът трябваше незабавно да освободи строителната площадка от хора и техника, тъй като обектът бе опасен според инспекторите.

Радан обеща партийна кариера на арестанта

Случаят с арестувания кмет на Перущица от ДСБ Ради Минчев е поредното грозно активно мероприятие, съгласувано между БСП и ГЕРБ, както и с прокуратурата, която е обичайното политическо оръжие в тези ситуации. Това каза в предаването „Лице в лице" по bTV лидерът на ДСБ Радан Кънев.Лидерът на ДСБ определи случилото се като „помиярска схема" в старта на кампанията за президентските избори. По думите му кандидатурата на Трайчо Трайков обърква редения мач между БСП и ГЕРБ.

Този казус ще приключи много бързо, защото няма нищо, и когато приключи, ще предложа Ради Минчев за областен председател на ДСБ в Пловдив, закани се Кънев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай