20% лихва Ценко Чоков (ОБЗОР)

20% лихва Ценко Чоков (ОБЗОР) | StandartNews.com

В домовете на бандата намерени нотариални актове на длъжници, пари и наркотици

Скандалният кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков и хора от обкръжението прибирали лихва от 20 на сто от всеки заем, който са дали. Обикновено сумите били между 100 и 300 лева, но има случаи с по 500 и 1000 лв. Това съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура днес. На кмета и още 7 души, сред които и на по-малкия му син Мартин, са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група (ОПГ). Самият кмет на Галиче е обвинен за още престъпления - лихварство, отвличания, рекет и закана за убийство, заяви шефът на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова. Мартин Чоков е обвинен, освен за участие в ОПГ, и за хулиганство и изнудване.

По време на специализираната акция на антимафиотите от ГДБОП, жандармерия и спецпрокуратурата са направени 45 претърсвания на имоти и обиски. От дома на Чоков са иззети 14 000 лв., а от автомобила на сина му Мартин - около 3800 лева. Униформените са намерили нотариални актове за имоти на длъжници, както и пълномощни, с които Чоков получава права да се разпорежда с имуществото им. Иззети са и тефтери с предоставяни различни суми, както и дебитни карти на борчлиите. По време на обиските са открити и вещества, които с полеви тест са реагирали на дрога, но засега не е ясно какъв е типът на наркотиците.

Разпитани са общо 20 свидетели, трима от които анонимни. Повечето разпити са извършени пред съдия, а показанията от тях ще важат по време на съдебното дело, съобщиха от прокуратурата.

"Групата е била висококонспиративна, брутална и държаща в страх хората от Северозапада. Апелирам всички пострадали от Чоков да съдействат и да станат свидетели", заяви пък главният секретар на МВР Георги Костов.

Според него по бандата се е работило още от края на миналата година, като разследването е било под личен контрол на шефа на ГДБОП Ивайло Спириндонов и на главния секретар Георги Костов. Досъдебното производство пък е било наблюдавано от главния прокурор Сотир Цацаров. "Решението за пристъпване към акцията бе взето на 18 май. Операцията не е проведена по повод палежа на коли на 23 срещу 24 май", каза още Костов. Той добави, че са срещнали подкрепа от държавата в лицето на премиера Бойко Борисов. Според директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов, министър-председателят е бил държан в течение по време на акцията, която се проведе днес в Галиче.

В процеса на разследването анализираме включително и покровителство и обслужване от страна на организираната престъпна група спрямо дейността на обществени институции и неправителствени структури в района. Към момента няма данни за политическа или полицейска "закрила" над членовете на престъпната група, заяви главният секретар на МВР. "Действията на служителите на ГДБОП бяха ориентирани към доказване на престъпната дейност на групата, не ни интересуват политически симпатии и интереси на членовете й", поясни Ивайло Спиридонов.
Днес специализираната прокуратура ще поиска от съда постоянен арест за задържаните.

Жертва: Ако излезе, аз лично ще го убия

Закани за линч в Галиче, съпругата на управника брани мъжа си

"Мъжът ти е боклук! Ако излезе, аз лично ще го убия, казвам го пред камерите!". Това заяви днес една от жертвите на кмета на врачанското село Галиче пред камерите на Нова тв.
Друг жител на селото, който заяви, че е пребит от Ценко Чоков, отсече, че "държавата си реагира на място, а човекът си е точно там, където трябва да бъде".
Хората от селото са готови на линч, ако Чоков излезе от ареста. На площада в Галиче дойде и съпругата на Ценко Чоков - Цветелина Нелова. Тя се ядоса на твърденията на съселяните си и избухна: "Къде са майките, дай ми майките, къде са тези майки, които са били пребити от синовете ми... дай ми доказателства. Говорите празни приказки. Кой си ти, че да кажеш? Ти не си Господ!", избухна Цветелина Нелова.
Битият от Чоков също реагира: "Тази жена доста не е в час. Има доказателства, има свидетели. Тя не знае за какво става въпрос. Дошла тука да лае".

Според Нелова тя и Ценко Чоков имали доказани доходи, а обвиненията срещу съпруга й са измислени.
Сред арестуваните освен Чоков са и малкият му син Мартин, а другият - Спас, е задържан в София.
Напрежението в селото избухна с нова сила, след като в сряда в РПУ-то бе прибран Венцислав Марков заради спречкване и обида на униформените. Той бил на разпит, след като два негови автомобила бяха подпалени в нощта срещу 24 май. Марков заявил, че веднага след палежа видял Ценко Чоков да се отдалечава от дома им с бяла кола, но впоследствие се бил провалил на теста с полиграф.

Бъчварова не очаква скоро успокоение в селото

Едва ли в Галиче скоро ще има успокоение. Това обяви днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в кулоарите на парламента. "Този конфликт има изключително дълбоки корени и основания. Просто там има две страни, които толкова са изострили отношенията си, че трудно могат в момента да ги преодолеят", обясни МВР шефът. По думите й тъкмо заради това отговорността на разследващите органи е толкова голяма - да изясни всички факти и да го направи съобразно закона.
Повече от два месеца е отнела подготовката на операцията, за да се вземат всички мерки за проверка на фактите. "Не става въпрос да влезем и после да търсим доказателство, първо трябва да имаме основания. Тази логика сме следвали", допълни министър Бъчварова.
Тя бе категорична, че са иззети документи, които доказват, че Чоков и групата му се занимавали с лихварство. Повдигнати са 6 вида обвинения, 12 души са задържани.

Адвокатът на арестанта Иво Найденов:

Част от задържаните са съученици на Мартин

Една част от тези момчета, за които се твърди, че са били част от организирани в престъпна група, са съученици на малкия син на Ценко Чоков - Мартин. Това заяви адвокатът му Ивайло Найденов през бТВ.
Според юриста разследващите са повдигнали обвинения на базата на стари производства, които са били прекратени.
"Има обвинение, че заедно със сина му са нанесли средна телесна повреда на Веселин Тушинов, но преди година и половина. Аз съм потресен. Няма обвинения за палежи. Има едно неясно обвинение за извършване на банкова дейност", коментира адвокатът на кмета на Галиче. Найденов допълни, че пред него клиентът му Ценко Чоков бил категоричен, че никога през съзнателния си живот не се е занимавал с лихварска дейност.
"Днес видяхме изключително много сили на МВР, които правиха безсмислена проверка. Няма и обвинителен акт", добави адвокатът. Според него Венцислав Николов, който твърдеше, че е видял Чоков да пали автомобили, се е провалил на полиграфа. Според Найденов Николов е оттеглил обвиненията си пред съдия.

Синът Мартин зад решетките за побой

Синът на кмета Ценко Чоков е не по-малко скандален от баща си. 12-класникът попадна зад решетките през януари тази година, след като бе обвинен за побой от съселянина си Радослав Алексиев. Чоков бе обвинен за нанасяне на средна телесна повреда и стоя няколко дни в ареста, а накрая бе пуснат срещу гаранция от 2000 лв. Зад решетките Чоков на няколко пъти му прилошавало, същото се случи и в съдебната зала.
Мартин вече има тригодишна условна присъда за побой, която според прокуратурата е нарушил, защото има достатъчно доказателства, че е пребил Радослав Алексиев. През декември и двамата синове на Ценко Чоков бяха задържани и освободени за друг побой в заведение в Бяла Слатина. Тогава соченият за жертва на престъплението оттегли първоначалните си показания и обяви, че сам е паднал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай