13 куршума за ортак на Таки (ОБЗОР)

13 куршума за ортак на Таки (ОБЗОР) | StandartNews.com

Показен разстрел отново разтресе София. Известният в ъндърграунда Борис Борисов - Белия бе разстрелян като куче край езерото в Казичене от все още неизвестни килъри. Първоначалните данни на полицията са, че вероятно става дума за разчистване на сметки около наркоразпространението.

Примамили го да върви пеша по черен път, стреляли от тополи

Известният в ъндърграунда бивш автомобилен състезател Борис Борисов - Белята бе разстрелян с 13 куршума в четвъртък вечерта край езерото в Казичене. Белята е близък на издирвания от Интерпол Христофорос Аманатидис-Таки. 39-годишният мъж е бил направен на решето. Куршумите са попаднали в гърдите и главата му. Нападателите са били трима, като единият е открил огън в момента, в който ортакът на Таки се е настанил в колата си и се е готвил да потегли. Другите двама са подсигурявали периметъра за евентуални случайни свидетели на покушението. Веднага след новината за поредното гангстерско убийство социалните мрежи изригнаха. Хората в цяла България са в шок от поредицата подобни престъпления, случили се от началото на годината. Полицаите от СДВР работят усърдно по разкриване на поредното брутално престъпление. Според разследващите най-вероятно Белята, който е от "Люлин", е бил подмамен в Казичене, за да бъде очистен. Най-вероятно е имал среща в района, но за момента не е ясно с кого. Мястото, където е убит, е отбивка по черен път по посока на езерото. Спрял е автомобила си "Тойота", след което е тръгнал пеша към близките тополи. Точно под тези дървета Белята е намерил смъртта си.

Сред възможните хипотези, които се поверяват, убийството е заради провал на голяма наркосделка или пряк удар на конкуренцията в накроразпространението в столицата. По оперативна информация от МВР Белята е наследил до голяма степен бизнеса на изчезналите си авери Таки и Христо Вартерян - Ицо Исуса, които са в неизвестност от няколко години. Соченият години наред за наркобос номер 1 Христофорос Аманатидис-Таки изчезна от България в началото на 2009 г. и се установи в Дубай. Дотогава по него са се водили само оперативни разработки, но никога не е бил притесняван от обвинения и съд за разпространение на дрога. След бягството на боса срещу него и хората му бяха образувани две наказателни производства. Според данните, събирани за групата на Таки, той е лидер от началото на 2007-а до края на 2008 г., когато изчезва от България. След това бандата се ръководи от Христо Вартерян-Исуса, който също изчезва. Оперативни данни от МВР сочат, че Вартерян е жив и се намира в чужбина. Хора от люлинския ъндърграунд обаче твърдят, че Исуса не е сред живите. Белята е подсъдим по делото срещу т.нар. "банда с чуковете".

Последният му известен арест е от февруари 2012 г., когато бе закопчан за пореден път заради рекет. Белята и Таки са приятели от деца, разказват техни връстници от столичния квартал "Люлин". Двамата навлизат заедно и в престъпните среди. Още като тийнейджъри започват с кражби, след това се ориентират към рекет на автосервизи, а накрая и към наркотиците. В края на 90-те години се опитват да започнат легален бизнес, но начинанието не успява. Борис Борисов-Белята вече има условна присъда за взрив на автомобил, собственост на сириеца Самер Абдулатиф. Чужденецът е посетен от трима младежи, които му искат рекет, за да работи спокойно. Самер отказва и автомобилът му гръмва. За престъплението е арестуван Боби Белята, който още не е толкова навътре в наркомрежата. Освен в ъндърграунда Белята е известен и в спортните среди. Той е автомобилен състезател. В последните 10 г. печели призови места на първенства в България и чужбина.

Аманатидис спечели битка с Темида

Разследващи твърдят, че дърпа конците на своите от далечен Дубай

Соченият от МВР за наркобос Христофорос Аманатидис - Таки спечели съдебната битка с Темида. В края на януари Върховният касационен съд прекрати делото срещу него. През миналата година Таки се възползва от промените в Наказателно-процесуалния кодекс и поиска делото му да бъде разгледано в съда или прекратено, тъй като са изминали повече от 2 години от началото на разследването, а няма внесен обвинителен акт.

Молбата за прекратяването е внесена от адвоката му Илиян Василев, след като спецсъдът отказа да я уважи. Защитникът атакува определението на спецмагистратите във ВКС. Според решението на върховните магистрати от 26 януари правата на Аманатидис като обвиняем са нарушени, защото му е отказано разглеждане на делото, както пише в закона. "Всъщност цялата работа се крие в това, че разследващите са забъркали невероятна манджа с грозде по това дело. Събирали са и са отделяли материали от различни досъдебни производства, после спецсъдът е гледал делото, което включва няколко разследвания под един номер, като е прекратил едно от тях заради изтичане на давността", твърдят юристи. Върховните съдии обаче са отчели, че спецсъдията не е отчел две обвинения, повдигнати на Таки, и не е съобразил, че едното от производствата е прекратено, нито е видял, че едно от обвиненията е изменено. "Допуснато е съществено процесуално нарушение, ограничаващо процесуалните права на Аманатидис, тъй като искането, отправено от него, не е разгледано. Съдът не е изпълнил задължението си да изясни дали молителят не е обвиняван за една и съща дейност спрямо фактите, което е същественото, а не безкрайните обединявания и разделяния на делото, които са изброени", се казва в мотивите на ВКС.

Към момента Таки продължава да се издирва от Интерпол. Последно бе засечен през май 2012 г. в Дубай, където все още се смята, че продължава да пребивава. Според разследващи дори дърпал от там конците на родните играчи в наркоразпространението. Има различни слухове, че поне 5 пъти Аманатидис се е връщал нелегално в България. Последно се говореше, че е направил голяма среща на хората си в Солун преди година. Всъщност Таки е обвиняем още от 2009 г. като лидер на банда за разпространение на наркотици - известна като "бандата с чуковете". Заради бягството му материалите срещу него са отделени. По същия начин стои въпросът и с дясната му ръка Христо Вартерян - Исуса. Процесът продължава да буксува в спецсъда и е само срещу част от участниците в групата, сред които е и убитият в четвъртък Борис Борисов - Боби Белята.

МВР: Има свидетел

МВР разполага с показанията на свидетел, който е видял убийството. Информацията бе потвърдена от вътрешния министър Веселин Вучков. "Мога да потвърдя, че има свидетел, но дали е очевидец или не - това са подробности, които ще се уточнят допълнително", обясни Вучков и добави, че не знае подробности. Сигналът за намереното тяло на разстреляния Борис Борисов е постъпил от негов познат около 21,50 ч. на тел. 112. Министърът не пожела да уточни по колко версии се работи с мотива, че това са чисто професионални въпроси и потвърди, че се прави втори оглед на местопрестъплението.

Премиерът разпореди проверка

"Понеже на времето имах спор във връзка със застреляния снощи на оградата на затвора. Вместо МВР да философстват по цял ден, да се стегнат да вършат работа. Още след заседанието на Министерския съвет с министъра на правосъдието да се изясни по каква работа е бил на оградата на затвора, с кои затворници се е виждал, защото камерите там не заснемат, възможно ли е там да няма видеонаблюдение?", настоя премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет. "Виждате колко съм деликатен и толерантен, само напомням, че това лице аз съм го арестувал навремето още. Тогава беше голям скандал, защото трябваше да докажем взрива и натривките..., да оборим тяхната версия, която беше приета, за съжаление, че са отивали с този взрив за риба. 15 години след това или 13 години, не си го спомням, защото тогава издадох една заповед да пазим водоемите, включително Перловската, Владайската и всички реки, където би могло някой с взрив да отива, което отнемаше целия ресурс на МВР. Така или иначе беше приета защитната теза, че са отивали на риба. Снощи по каква работа е бил на оградата на затвора в Казичене? Може да е бил за гъби или за нещо друго..., но 13 изстрела има в него. Някоя риба, някой шаран или сом голям може да е бил засегнат от неговите взривове и да е взел предохранителни мерки. Но тогава поне МВР си беше свършило работата, хванахме ги там, бягайки с всичко", заяви още Борисов. Премиерът разпореди на вътрешния и правосъдния министър случаят да бъде проверен максимално.

Беше голяма надежда в рали състезанията

Боби Белята е един от най-добрите наши рали състезатели. Започва кариерата си през 2000 г. под ръководството на Николай Николов, с участие в планински шампионат - "Осогово-2000" с ВАЗ-2107, където печели третото място. През първите години от кариерата си участва в състезанията на рали, скоростния пистов шампионат, рали крос и планински изкачвания като частен пилот. През 2001 г. участва в рали "Хеброс" с "Пежо 106", като навигатор на Николов, където печелят първо място в клас А5 и 6-о място в генерално класиране. Същата година става единственият носител за последните двадесет години на купа "Феър плей". През 2002 г. участва в шампионатите по рали крос и писта с "Лада Самара", където печели призови места. През 2003 г. става първи в клас N2 с "Опел Корса" при участието си в рали "България". В този старт негов навигатор е Борис Рангелов. През 2004 г. завършва в шампионата по рали крос като вицешампион със "Ситроен Саксо".

През 2005 г. - 3-о място в клас А5, като записва победа и първо място на писта "Стара Загора". През същата година е и 3-и в клас I/6 от шампионата по рали крос, с "Форд Пума".
През 2006 г. - завършва сезона като шампион в клас А5 и втори в генерално класиране на група А и N до 1600 куб. см в пистовия шампионат с "Форд Пума". 2007 г. прекратява кариерата си, след като е осъден по наказателно дело. По-късно за кратко става част от отбора на "Приста Ойл Рали Тим". С този тим печели приза "Шампион на шампионите". Борисов е единственият пилот, който има пълен сбор от 30 т. - три старта и три победи в класа от стартовете за сезон 2010 г.

Офисът му е близо до дома на Брендо

Борис Любомиров Борисов притежава дружествата "Б анд Б тийм", "Бонико пропъртийс" и има участие в "Сдружение на действащите автомобилни състезатели", показват данните в Търговския регистър. По адрес на регистрация фирмите са на един адрес - ул. "Александър Пушкин" 84 в столичния квартал "Бояна", на същата улица няколко метра по-нагоре се намира домът на Евелин Банев - Брендо. Борисов е съдружник с Христофорос Аманатидис - Таки във вече закритото дружество "СРБ - 97", което е регистрирано с адрес на управление в столичния квартал "Овча купел".

Първите Килъри започват отначало

Една от най-знаковите групи "Килърите", разбиването на която през 2010 г. бе сочено за брилянтна акция на МВР и тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, така и не може да приключи окончателно. Върховният касационен съд отмени присъдите в средата на февруари. В решението се посочва, че ВКС отменя доживотните присъди, дадени на втора инстанция от Варненски апелативен съд, и връща делото за ново разследване заради процесуални нарушения.
По делото "Килърите", сътворено от Цветан Цветанов, прокурорката Ася Петрова и някогашните бопаджии Станимир Флоров и Валентин Цоновски, във Варна бяха издадени доживотни присъди на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев, Янко Попов получи 15 години при първоначално строг режим в затвор от закрит тип, а Райчо Стойчев - 7 години, при първоначално строг режим. Петър Атмаджов получи 4 години затвор. Върховните съдии обаче откриха куп процесуални нарушения и върнаха процеса отначало.

За него Бойко каза: "Ние ги хващаме, те ги пускат"

Убитият в Казичене Боби Белята е човекът след ареста на когото през 2002 г. тогавашният главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов произнесе крилатата фраза: "Ние ги хващаме, те ги пускат". В началото на 2002 г. Белята бе задържан по подозрение, че заедно с други негови авери са взривили автосервиз на столичната ул. "Странджа". Часове след като адската машина по чудо не уби никого, полицията успя да арестува бандата. Тогава по ръцете на всички задържани бяха открити следи от барут. По време на съдебното заседание за мерките им подсъдимите обясниха наличието на следи с рибарство. "Не знаем в какво ни обвиняват, ние бяхме за риба", каза тогава пред съда Боби Белята. Когато съдът ги пусна под парична гаранция, получи прякора си "Рибаря бомбаджия".

Тарифата: 10 бона за жертва

Последната разбита банда за убийства "Килърите" 6 на митничарската щерка Мила Георгиева - Универсалната и сина й Мартин Георгиев - Белия е прибирала по минимум 10 бона за стрелба срещу нарочена жертва. Толкова твърдят в подземния свят, че е платено и за разстрела на Боби Белята. Според разследващи обаче сумата е малка за убийството на известния бивш автомобилен състезател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай